menu

Winter's Heart - Robert Jordan (2000)

Alternatieve titels: Hart van de Winter | The Wheel of Time #9 | Het Rad des Tijds Boek 9

mijn stem
3,74 (17)
17 stemmen

Engels
Fantasy

668 pagina's
Eerste druk: Tor Books, New York (Verenigde Staten)

Rhand Altor broedt op een groots plan om de Duistere een zware slag toe te brengen. Ondertussen voert Elayne strijd om de troon van Caemlin, want een opstand is uitgebroken. Martrim komt voor een grote verrassing te staan, als hij ontdekt wie hij heeft ontvoerd...

zoeken in:
Gajarigon
Naar mijn mening één van de sterkste delen (voorlopig) van het Rad des Tijds, en dan natuurlijk vooral door de laatste 200 bladzijden waar Rhand eindelijk doet wat je al van boek 4 wist dat hij zou doen: die super angrealen gebruiken. Heerlijk gevecht.

avatar van CorvisChristi
3,5
Gajarigon schreef:
Naar mijn mening één van de sterkste delen (voorlopig) van het Rad des Tijds, en dan natuurlijk vooral door de laatste 200 bladzijden waar Rhand eindelijk doet wat je al van boek 4 wist dat hij zou doen: die super angrealen gebruiken. Heerlijk gevecht.


Welnu, Rhand doet dit pas tijdens de laatste 20 bladzijden van het boek met als doel de smet van saidin (de mannelijke bron) op te heffen. Dit gaat gepaard met een hoop vuurwerk en zorgt daardoor voor een daverend einde van een boek die qua niveau vergelijkbaar is met de vorige delen.

Een redelijk genietbaar boek, niet al te lang en er gebeurt ook daadwerkelijk eens wat. Alleen is het wederom irritant dat het verdomd lang moet duren voordat er ook écht wat gebeurt. Bijvoorbeeld het plan om uit het door de Seanchanen bezette Ebou Dar te ontkomen, duurt echt véél te lang en was voor mij de grootste worsteling om doorheen te komen. Ook al is het erg fijn dat Mart weer terug is, na zijn ongeluk aan het einde van boek 7 en zijn afwezigheid in boek 8. Echter wordt er binnen zijn verhaallijn teveel gedraald, wat gevolgen heeft voor het tempo van het al complexe en omvangrijke verhaal. Ondanks dat is het wel zo dat er een langverwachte voorspelling voor Mart onthult wordt, namelijk zijn ontmoeting met de Dochter van de Negen Manen, waarmee hij volgens de voorspelling in het huwelijk zal treden.
De verhaallijn van Elayne is iets boeiender. Sinds ze eindelijk terug is in Caemlin en plannen maakt om de troon op te eisen als opvolging van haar moeder (waarvan men aanneemt dat ze dood is, wat niet het geval is...), wordt ze vanuit verschillende kanten tegengewerkt en wordt er zelfs een moordaanslag op haar beraamd.
De zoektocht naar Perijn's ontvoerde vrouw Faile door de afvallige Aiel de Shaido's is wel redelijk spannend, alhoewel er weinig vooruitgang wordt geboekt.
De in dit boek beduidend ondergeschikte verhaallijn rond Egwene is de minst interessante. Zij trekt heel langzaam met haar leger op naar de Witte Toren, maar wordt door diverse legergroeperingen tegengehouden. Wat een hoop politiek gezever en intriges oplevert die niet zo boeiend zijn helaas.
Het is uiteindelijk Rhand die nog altijd de spil van het gehele verhaal vormt. Na de aanval van een aantal afvallige Asha'Man, besluit Rhand met Min rond te gaan trekken, om zo onder de aandacht van veel mensen uit te komen en zijn eigen plan te trekken, wat dus uiteindelijk resulteert in de verwijdering van de smet van de mannelijke helft van de bron, d.m.v. die super angrealen.

Concreet: nog steeds een genietbaar boek, zeker als je de mogelijkheid hebt om alle delen achter elkaar te lezen en niet meer lang te moeten wachten op een volgend deel (immers is de serie nu ook af), maar het blijft schrijnend dat er ook in dit relatief wat minder dikke boek zoveel gedraald en geneuzeld wordt. Toch nog altijd van een prettig en vermakelijk niveau, waardoor deze niet onder doet t.o.v. de vorige 4 delen.

Op naar boek 10! En hopelijk kom ik daar nu wél doorheen...

Gast
geplaatst: vandaag om 08:08 uur

geplaatst: vandaag om 08:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.