menu

Wij, de Mens - Frank Westerman (2018)

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch / Ideeƫnliteratuur

304 pagina's
Eerste druk: Querido Fosfor, Amsterdam (Nederland)

September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, reuzenooievaars van 1 meter 80 en olifanten zo klein als pony’s. Wat zegt deze vondst over wie wij zijn en waar wij vandaan komen? Met een groep studenten gaat Frank Westerman op zoek naar antwoorden. Ze bevoelen de schedels van onze mensachtige voorouders als ‘Lucy’ en de Javaanse aapmens. Samen gaan ze op reportage naar kloosters en mergelgrotten langs de Maas – steeds dieper de aarde in, terug in de tijd. 'Wij, de mens' neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?

zoeken in:
...stilte...
Klinkt veelbelovend!

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Wederom een erg goed en vakkundig gestructureerd boek van Westerman, die weer op sublieme wijze geschiedenis, filosofische gedachtes en persoonlijke ervaringen in het academisch onderwijs weet te combineren en dat gelardeerd met scherpe observaties. Verwacht niet dat je als lezer veel wijzer wordt over de afstamming van de mens. Integendeel je gaat aan allerlei theorieën twijfelen maar dat doet er niet toe als je Westerman op zijn zoektocht volgt. Wat me vooral - weer - verbaasd hoe door wetenschappers allerlei verreikende conclusies worden gemaakt op basis van minieme botresten (daar zou je bij de gemiddelde parlementaire enquête toch niet zo ver mee komen) én - maar dat wisten we al - de haast kinderlijke geldingsdrang van wetenschappers om hun gelijk te halen. Lezen dit boek van onze grootste reportageschrijver!

avatar van eRCee
Bedankt voor de aansporing. Westerman is zo'n naam die me altijd wel aanlokt, maar tot nu toe net te weinig om er ook echt actie op de ondernemen. Zou ook een mooie Zomergast zijn me dunkt.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
eRCee schreef:
Zou ook een mooie Zomergast zijn me dunkt.

Ja, wordt dan wel 2020:
Wie zijn dit jaar de Zomergasten? | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 13:03 uur

geplaatst: vandaag om 13:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.