menu

La Scuola Cattolica - Edoardo Albinati (2016)

Alternatieve titel: De Katholieke School

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Italiaans
Autobiografische Roman

1294 pagina's
Eerste druk: Rizzoli, Milaan (Italië)

Rome, jaren zeventig: een chique buurt wordt opgeschrikt door een brute verkrachtings- en moordzaak, het Delict van de Circeo, een van de meest beruchte misdrijven van de eeuw. Enkele ex-leerlingen van een particulier katholiek lyceum blijken de daders. Schrijver Edoardo Albinati zat bij hen op school. Veertig jaar lang worstelde hij met de vraag hoe zo’n welgestelde omgeving zulke monsters kon voortbrengen…Voor het antwoord moet hij de spoken uit zijn verleden bezweren: zijn briljante, getroebleerde vriend Arbus en diens mooie zus Leda, de knappe, fanatiek linkse Stefano Jervi, het streng katholieke gezin Rummo, de neofascistische Max, en de favoriete leraar Cosmo met zijn wijze lessen. Wat wilden ze toen van het leven, wat is er van hen geworden, veertig jaar later? En kan Albinati zichzelf zijn eigen jeugdzondes vergeven? lyceum blijken de daders. Schrijver Edoardo Albinati zat bij hen op school. Veertig jaar lang worstelde hij met de vraag hoe zo’n welgestelde omgeving zulke monsters kon voortbrengen.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Winnaar Premio Strega (de belangrijkste Italiaanse literaire prijs) 2016.

3,5
“De grote Italiaanse roman!”, roept de uitgever op de kaft. Groot zeker: 1486 blz. Het “Verzameld werk” van Kafka in mijn kast telt 1000 blz, “Ulysses” 700... Een knoert van een boek dus, dat zeker.
Of het een roman genoemd moet worden? Van die 1486 bladzijden is hooguit een derde verhalend of beschrijvend, in de rest wordt woedend gefilosofeerd over de school, links, fascisme, godsdienst, Italië, sex en sadisme..., er blijft niet veel rechtop staan. De auteur geeft nu en dan aan dat we, als het onderwerp ons niet boeit, gerust enkele hoofdstukken kunnen overslaan en verder lezen vanaf hoofdstuk zoveel. Na een tijd begon ik van die toestemming steeds vaker gebruik te maken.
En toch geef ik het boek nog een 3,5 voor de inleidende hoofdstukken, met zijn verhalen over een jongensschool voor de “betere klasse”, met haar hypocrisie en puberstreken, De hoofdstukken over de misdaad zijn huiveringwekkend en ook zijn zeer kritische beschouwingen over het leven van de Italiaanse bourgeoisie zijn boeiend.
Maar het boek is dus niet wat men gemeenlijk roman noemt.
Zeer mooie vertaling, je zou vergeten dat dit een vertaald boek is.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:17 uur

geplaatst: vandaag om 21:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.