menu

The Path of Daggers - Robert Jordan (1998)

Alternatieve titels: Het Pad der Dolken | The Wheel of Time #8 | Het Rad des Tijds Boek 8

mijn stem
3,50 (18)
18 stemmen

Engels
Fantasy

604 pagina's
Eerste druk: Tor Books, New York (Verenigde Staten)

Nu de stad Ebo Dar is ingenomen door de Seanchaanse invallers trekken Nynaeve, Elayne en Aviendha naar Caemlin, waar Elayne een troon wacht. In Illian zweert Rhand dat hij de Seanchanen zal verdrijven, zoals hij al eerder heeft gedaan. Maar tekenen van waanzin onder zijn volgelingen dwingen hem tot een verstrekkend, misschien wel noodlottig, besluit. Intussen zet Perijn zijn leven op het spel om zijn geliefde Faile te redden, en de opstandige Aes Sedai, aangevoerd door de jeugdige Egwene Alveren, worden geconfronteerd met een leger dat hun de pas afsnijdt.

zoeken in:
Gajarigon
Een van mijn minst favoriete delen (samen met 10). Vrij kort, en echt veel gebeurt er ook niet. Vooral opbouwen naar deel 9. Vond ik destijds enorm rottig, want deel 9 moest nog uitkomen (welja, de vertaling moest nog in de bib komen... ik was geen 9 toen ik dit las hoor ) waardoor ik plots besefte: verdorie ik ga hier nog lang op mijn honger zitten...

avatar van CorvisChristi
3,5
Een beetje een moeizaam deel dit. Aan de ene kant gebeurt er vrij weinig; sterker nog, sommige passages zijn stront-saai. Aan de andere kant zit er vooral in de tweede helft van het boek aardig wat gebeurtenissen die leiden tot flink wat spektakel, zoals de legers van Rhand die ten strijde trekken tegen de teruggekeerde Seanchanen. Ook een deel van de Asha'Man die zich tegen Rhand keren, zorgt aan het eind van het boek voor wat kort maar krachtig vuurwerk, wat uiteindelijk wel leidt tot een open einde, aangezien de meesten weten te ontsnappen.
Het is alleen jammer dat wederom net zoals in veel van de vorige delen je eerst door veel hoofdstukken heen moet worstelen waarin zich zaken afspelen die zich met gemak konden betrekken tot één hoofdstuk. Wat best frustrerend is, aangezien The Path of Daggers, m.u.v. de proloog, het 'kortste' boek uit de serie is. Ik meen me ook te herinneren dat de kritieken er ook niet om logen; immers duurde het toentertijd best lang toen dit deel uitkwam en vervolgens gebeurt er nagenoeg vrij weinig.
En toch zorgt dit boek voor een revolutionaire verandering: eindelijk wordt de Schaal der Winden, nadat deze gevonden is in het vorige deel, gebruikt om het bloedhete weer tot een eind te brengen. Echter niet nadat je je eerst door hoofdstukken moet zien te slaan die er weinig tot niet toe doen.
Wat dat betreft werkt het toch een stuk beter om de boeken nu daadwerkelijk achter elkaar te lezen. Niet meer te hoeven wachten op een volgend deel zorgt er ook voor dat de gebeurtenissen en de wagonlading aan personages (ondanks dat er veel te veel onnodige bijfiguren te veel aandacht krijgen i.m.o.), je beter bij blijven. Het zorgt er voor dat het verhaal toch boeiend blijft. Al is het maar om er uiteindelijk achter te komen wat er gaat gebeuren als het er écht op aan komt.
Wat niet weg neemt dat het allemaal natuurlijk een stuk korter had gemogen.

Al met al toch een leuk deel. Het is zeker niet imponerend en indrukwekkend, maar ontstijgt in dit geval nog nét de gulden middenmoot.
Op naar boek 9!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:11 uur

geplaatst: vandaag om 09:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.