menu

De Strijd Om Energie - Roy op het Veld (2008)

Alternatieve titels: De Strijd Om Energie: Hoe de Groeiende Honger naar Olie en Gas de Wereld in een Crisis Stort | De Strijd om Energie: Hoe We Klem Kwamen te Zitten tussen Energiecrisis en Klimaatschade

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Journalistiek / Politiek

223 pagina's
Eerste druk: Business Contact, Amsterdam (Nederland)

De wereld loopt langzaam maar zeker vast in een sluipende energiecrisis. Door de snelle en aanhoudende economische groei van China en India stijgt de vraag naar energie. Tegelijkertijd ziet het Westen zijn eigen olie- en gasreserves snel teruglopen. Daardoor wordt het steeds afhankelijker van het Midden-Oosten en landen als Rusland en Venezuela. De eens zo dominante oliereuzen als Shell en ExxonMobil verliezen terrein aan staatsenergiemaatschappijen als Saudi Aramco en Gazprom. Zo langzamerhand krijgen wij in het Westen het ongemakkelijke gevoel dat we de controle verliezen over de achilleshiel van onze economie: de energievoorziening. Op het Veld analyseert al deze ontwikkelingen mede op basis van tientallen gesprekken met diverse deskundigen uit het bedrijfsleven en overheid in binnen en buitenland. Hij stelt dat de enige oplossing voor het energievraagstuk en het klimaatprobleem de ontwikkeling is van alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Maar dit zal vooralsnog niet voldoende zijn om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Bij Business Contact in Amsterdam verscheen op 19 mei 2023 de vijfde herziene editie van 240 pagina's van dit boek, met als titel: 'De Strijd om Energie: Hoe We Klem Kwamen te Zitten tussen Energiecrisis en Klimaatschade'.

Het gewijzigde plot daarvan luidt als volgt:
Na de Russische inval in Oekraïne, in 2022, werd in Nederland plots duidelijk dat de stelselmatige keuze voor goedkope energie een enorme afhankelijkheid van Russische gasleveranties heeft gecreëerd. Het gevolg: dreigende tekorten en torenhoge gasrekeningen. Nog nooit was de onzekerheid over een basisvoorziening voor huishoudens en bedrijven zo groot. Bovendien betaalt het klimaat een hoge prijs voor onze verslaving aan fossiele brandstoffen: de aarde warmt alsmaar verder op en weersextremen richten ieder jaar meer schade aan. In 2008 voorspelde journalist Roy op het Veld dat de wereld door een toenemende energiehonger en geopolitieke machtsverschuivingen in een energiecrisis terecht zou komen. In deze herziene editie van 'De strijd om energie' laat hij zien waar de wortels van de crisis liggen en waarom de wetten van de vrije markt en de geopolitieke macht van olie- en gasrijke landen de omschakeling naar groene energie in de weg staan. Op het Veld toont met behulp van belangrijke stemmen in het energiedebat hoe het koppelen van idealistische doelen aan realistische maatregelen ons uit de energiecrisis kunnen leiden.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:42 uur

geplaatst: vandaag om 13:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.