menu

Sus - Jonas T. Bengtsson (2017)

mijn stem
2,75 (2)
2 stemmen

Deens
Psychologisch

159 pagina's
Eerste druk: Rosinante, Kopenhagen (Denemarken)

Sus is negentien jaar, maar ze lijkt een meisje van twaalf. Haar broer ligt op de intensive care met een granaatsplinter in zijn hoofd en haar vader zit in de gevangenis. Sus heeft besloten om haar vader te doden zodra hij vrijkomt, maar dat zal niet gemakkelijk zijn omdat hij geen gewoon mens is maar een monster. Daarom traint ze zichzelf, test zichzelf, probeert harder te worden. Sus bereidt zich voor. Sus is een duister en meeslepend verhaal over wraak, dat tegelijkertijd met warmte en empathie het leven beschrijft van een meisje dat gedwongen is te vroeg volwassen te worden.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
2,5
'Sus' (2017) is een duistere sociaalrealistische roman waarin een negentienjarige vrouw de moord beraamt op haar vader. Hij vermoordde haar moeder en zal over niet al te lange tijd vrijkomen uit de gevangenis. Maar Sus moet fysiek en psychisch een grens over om haar ambitieuze moordplan uit te kunnen voeren. Want hoe vermoordt ze een ander als ze zelf het postuur heeft van een twaalfjarige en nog gehinderd wordt door empathisch vermogen en moreel besef? Bengtsson beschrijft Sus' verwording tot wraakengel door de nadruk te leggen op hoe ver haar moordplannen afstaan van de zoekende tiener die ze eigenlijk is. Het maakt de titelfiguur ontroerend herkenbaar door de knulligheid van hoe ze slechtheid in zichzelf probeert te vinden. Waar de roman me een beetje verliest, is wanneer het een clichématige zijweg inslaat als er een drugsdealende buurman op haar pad komt. Deze rolstoelgebonden topcrimineel is niet in staat om zelf zijn dagelijkse handelingen te verrichten, maar heeft in de luwte een omvangrijk drugsnetwerk opgezet. Hij ziet in Sus' naïviteit en jeugdige voorkomen een manier om z'n markt te verbreden naar middelbare scholen. Dit aspect van drugstrafiek komt in 160 bladzijdes nauwelijks uit de verf en leidt tot een geforceerd einde dat afgeraffeld en onaf voelt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:22 uur

geplaatst: vandaag om 13:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.