menu

Factfulness - Hans Rosling, Ola Rosling en Anna Rosling Rönnlund (2018)

Alternatieve titels: Factfulness: Ten Reasons We're Wrong about the World – and Why Things Are Better Than You Think | Feitenkennis: 10 Redenen Waarom We een Verkeerd Beeld van de Wereld Hebben en Waarom Het Beter Gaat Dan Je Denkt

mijn stem
3,97 (16)
16 stemmen

Engels
Ideeënliteratuur / Wetenschappelijk

352 pagina's
Eerste druk: Sceptre, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Wat is nu de gemiddelde levensverwachting in de wereld? Hoeveel meisjes maken de basisschool af? Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede? Hoeveel kinderen in de wereld zijn nu ingeënt tegen een ziekte? Op eenvoudige vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden. Het is zelfs zo erg dat een chimpansee die willekeurig antwoorden kiest consequent leraren, journalisten, Nobelprijswinnaars en studenten overtreft. In dit boek probeert hoogleraar Internationale Gezondheid en wereldfenomeen uit te leggen Hans Rosling waarom dit gebeurt.

zoeken in:
4,0
Omdat ik dol ben op feitjes viel mijn oog meteen op de Nederlandse editie van dit boek. Ik had echter nog wat boeken liggen (nog steeds trouwens...) en besloot om de vinger op de knip te houden. Toevalligerwijs kocht mijn neef onlangs de Engelse versie zodat ik het gewoon kon lenen.

Hoewel Hans Rosling een Zweed is, is Factfulness op en top Amerikaans geschreven. In het begin wordt eerst even uitgelegd hoe begaan de schrijver is met zijn werk. De hoofdstukken beginnen daarna steevast met een persoonlijke gebeurtenis en vervolgens komen de talloze voorbeelden. In het eerste deel van het boek weet Rosling mijn concentratie goed vast te houden. Middels allerlei statistieken en grafieken wordt de vooruitgang die de mensheid doormaakt, uit de doeken gedaan.

Richting het einde vind ik het boek afzwakken. De grafieken en feiten maken plaats voor steeds meer herhalingen en persoonlijke herinneringen terwijl de argumentatie minder wordt. Volgens Rosling is rijkdom voor 12 miljard mensen mogelijk, maar hij gaat voorbij aan het feit hoe belangrijk een watervoorziening of industrialisatie hierin is. Ook vind ik het vreemd waarom Rosling geen harde cijfers van bijvoorbeeld de CO2-uitstoot presenteert. Tevens merkwaardig is dat er helemaal geen melding wordt gemaakt over het Rapport van de Club van Rome, laat staan een terugkoppeling.

Een ander minpuntje vind ik dat Rosling wil doen voorkomen dat het heel belangrijk is om de 13 vragen over de situatie in de wereld - de kern van het boek - juist te kunnen beantwoorden. Ik verwacht dat Trump en Merkel genoeg fouten zullen maken en toch behoren ze tot de invloedrijkste mensen ter wereld. Enige relativering lijkt me daarom op zijn plaats. Zelf had ik 11 vragen goed beantwoord. Maar als ik naar mijn leeftijdsgenoten kijk, heb ik niet het idee dat de informatie uit het boek mij veel verder heeft gebracht.

Factfulness is vermakelijk, maar zeker niet zo groots als het door Bill Gates wordt aangeprezen. Wel vind ik het hoopgevend dat Rosling het bewijs vormt dat een mens zijn leven lang nieuwsgierig en open-minded kan blijven zonder hoogdravend te worden.

3,75*

avatar van eRCee
Dit is een postume uitgave: Hans Rosling overleed begin vorig jaar. Er staan vele toffe filmpjes van hem op youtube (zoals deze).

(Wat je voorlaatste alinea betreft, dit vind ik een wat merkwaardige redenering. Ik geloof niet dat Rosling wil beweren dat het voor jou persoonlijk beter is als je de wereld beter begrijpt, maar het is voor de wereld beter als we die (met z'n allen) beter begrijpen. Juist het feit dat wereldleiders beslissingen nemen terwijl ze de feiten niet op een rij hebben, bewijst het belang van Roslings boodschap.)

4,0
eRCee: Klopt, dit is ook hoe ik het interpreteer. Het is echter twijfelachtig of wereldleiders andere beslissingen nemen nádat ze Goslings boek hebben gelezen.

avatar van Lalage
4,5
'Feitenkennis' heeft mijn kijk op de wereld veranderd. Vrijwel iedereen heeft een vertekend beeld van de wereld. Dat komt door hoe onze hersenen werken.

Dit boek combineert cijfers en praktijkverhalen. Het is zeer helder geschreven en prettig vertaald. Dit zou iedereen moeten lezen.

Feitenkennis – Hans Rosling | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Dr.Strangelove
Lijkt mij een moment opname
Een tunnelvisie
Geen kijk op eventuele gebeurtenissen die het lot van de aarde (mensheid) van het ene op het andere moment kunnen veranderen in een dramatisch noodlot.
De aarde is vele malen kwetsbaarder in vergelijk met 200 jaar geleden.

4,5
Ik vind dit een heerlijk boek, vlot geschreven, met nuchtere feiten, welke deels ontnuchterend werken. Deze man pleit vooral voor het op de juiste wijze toepassen van feitelijke data en geeft aan hoe weinig wij daarvan gebruiken of paraat hebben. Het heeft imo niet het primaire doel om wereldleiders op andere gedachten te brengen.
Grappig ook dat bovenstaande redening van Dr.Strangelove geen doelstelling van dit boek is, maar wel een typische redenering betreft die in het boek vaak wordt aangehaald. Dit is blijkbaar wat veel mensen doen; drama's belangrijk willen maken.

avatar van Dr.Strangelove
Welke redenering is geen doelstelling?
Hogere levensverwachting is niet per definitie een beter leven.
Armoede is een begrip dat voornamelijk met geld te maken heeft (indianen in het Amazonegebied .....
Ach ik heb hier helemaal geen zin in
Ik wordt door het drama aangetrokken omdat ik empathie heb, ik het verschrikkelijk vind wat de westerse wereld met mensen doet die anders denken dan zij. Het is nog geen 100 jaar geleden WO II Vietnam Culturele revolutie etc etc allemaal 20ste eeuw.
Meneertje de auteur (manipulator) kan het waarschijnlijk allemaal heel goed brengen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:42 uur

geplaatst: vandaag om 16:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.