menu

Księgi Jakubowe - Olga Tokarczuk (2014)

Alternatieve titel: De Jacobsboeken

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Pools
Sociaal

864 pagina's
Eerste druk: Wydawnictwo, Krakau (Polen)

Het boek volgt het leven van controversieel religieus leider Jacob Frank (1726-1791), die duizenden Joden uit vooral Polen liet overgaan tot het Frankisme, een cult die joodse en christelijke elementen bevat. Tokarczuk beschouwt deze charismatische, mysterieuze figuur door de ogen van joden, christenen en moslims, van vele mannen en vrouwen die hem bewonderden en sommigen die hem haatten. 'De Jacobsboeken' voert de lezer langs het Oostenrijks-Hongaarse rijk, het Ottomaanse rijk en het Pools-Litouwse gemenebest, en bestrijkt leven, liefde, vriendschap, dood, seks, religie, wetenschap, geopolitieke verhoudingen, transcendentie, taal, alchemie, kabbala, waarheid, en meer.

zoeken in:
avatar van eRCee
2,0
Olga Tokarczuk won vorig jaar blijkbaar de Man Booker International (voor De rustelozen) en, belangrijker, ze won twee keer de Nike-prijs. Op BM zijn er nog geen stemmen te vinden bij haar oeuvre. Dat gaat veranderen, want deze pil is mij in de schoot gevallen. Het ziet eruit alsof het alle kanten op kan gaan, van vreselijk slecht tot uitmuntend en alles ertussenin.

avatar van eRCee
2,0
Eindelijk uit, het kreng.

Is het slecht? Nee, op zich niet. Tokarczuk is natuurlijk geen prutser. Maar 900 pagina's is veel te lang hiervoor, met name ook omdat het verhaal niet verteld wordt vanuit de personages maar vanuit de insteek van volledigheid en documentatie van de geschiedenis. Ik houd niet van dat soort boeken en verloor al vrij snel m'n belangstelling. Langer dan een halfuur per keer lezen zat er dan ook zelden in, en dat wordt het een moeizaam proces.

Wel een klein 'heh?'-momentje is wanneer je ontdekt dat de paginanummering omgekeerd verloopt. Maar dat heb ik nu dus al verteld.

avatar van eRCee
2,0
Een en ander nog eens wat verder uitgewerkt, hoewel nog altijd een stuk bondiger dan wat Tokarczuk zelf op papier zet:

Recensie op Literair Nederland

Gast
geplaatst: vandaag om 21:47 uur

geplaatst: vandaag om 21:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.