menu

Paris-Austerlitz - Rafael Chirbes (2016)

mijn stem
3,00 (5)
5 stemmen

Spaans
Psychologisch

153 pagina's
Eerste druk: Anagrama, Madrid (Spanje)

Een jonge schilder uit de gegoede, linkse, middenklasse van Madrid kijkt terug op zijn verhouding met Michel, een wat oudere arbeider, in Parijs. Zelf was de schilder op de bonnefooi naar Parijs gegaan om zich los te maken van zijn familie. Michel biedt hem zijn bescheiden onderkomen, zijn bed en zijn liefde. Onbezorgd en gelukkig zijn ze samen. Tot de tegenstellingen toch te groot blijken: afkomst, opvoeding en leeftijd gaan in de weg zitten, en aan de onschuld komt een eind. En nu ligt Michel, die de jongeman redde van de eenzaamheid en hem zijn trots teruggaf, in het ziekenhuis. Ingedikt tot het uiterste, schreef Chirbes met Paris-Austerlitz een pijnlijke intense, korte roman over de liefde.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,0
Dit is simpelweg mijn boek niet. Gelukkig was het niet al te lang en in 2 keer op en neer naar werk met de trein was het al uit. Chirbes probeert vooral heel erg een sfeer en gevoel neer te zetten. Ik zie de letters, maar het gaat nooit leven. Dar is verder geen verklaring voor anders dan dat deze schrijver me niet ligt (of de vertaling gewoon niet leeft). In het tweede deel komt er iets meer ontroering, maar echt boeien deed dit boek me nergens. Enkel de flash backs waar Chirbes meer verhalend wordt en minder op sfeer en emotie speelt is hij echt stukken beter en dat zijn veruit de leukste pagina's. Helaas is dat nog geen 15% van het boek. 2,0*.

avatar van eRCee
1,5
mjk87 is met zijn twee sterren nog te mild voor het boek. Als je een student in één van de talrijke cursussen 'creative writing' zou vragen om een tekst te schrijven die zo clichématig mogelijk het romangenre nadoet, dan kom je op zoiets uit als Paris-Austerlitz. Tel maar mee: het is een terugblik van de hoofdpersoon op een stukgelopen relatie, de vroegere geliefde ligt op zijn sterfbed, er speelt heel vaag iets van een tweede generatie oorlogstrauma, er is sprake van een onhebbelijke stiefvader, de relatie tussen de protagonist en zijn moeder is slecht, oja, het gaat om een kunstenaar die als buitenlander in Parijs woont, de relatie zelf is gedoemd vanwege zowel een socio-economische kloof als een leeftijdsverschil (van bijna 30 jaar) en dan is er nog een ziekte waar de eerder gesuggereerde student ongetwijfeld kanker van had gemaakt maar Chirbes zette dit boek op in 1996 dus het betreft AIDS. Blijkbaar heeft de schrijver de tekst zeer lang terzijde geschoven (om overduidelijke redenen, het is namelijk volstrekt ondermaats), maar het in het jaar van zijn dood toch nog voltooid en door zijn erven laten uitgeven. Helaas ontbreekt enige verantwoording in het boek dus tast ik verder in het duister over het hoe en waarom. Baal er wel van want ik had me heel bewust voorgenomen eens een tweede roman van Chirbes te proberen en met deze postume uitgave voel ik me zwaar bekocht.

(Tzum vindt het wel goed.)

Gast
geplaatst: vandaag om 14:52 uur

geplaatst: vandaag om 14:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.