menu

Goede Mannen - Arnon Grunberg (2018)

mijn stem
3,70 (10)
10 stemmen

Nederlands
Psychologisch

512 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Geniek Janowski, brandweerman, liefdevolle echtgenoot, vader van twee zonen, mede-eigenaar van een pony en fatsoenlijk burger te Heerlen, wordt op een dag getuchtigd door het noodlot. De mannen van de C-ploeg slepen Janowski, die door iedereen de Pool wordt genoemd, erdoorheen en de vrouw van collega Beckers staat voor de deur met eetbare troost. Hun troost blijkt echter nog meer onheil te brengen. De Pool besluit daarop niet te walgen van zijn lot maar het te beminnen.

zoeken in:
avatar van Snuifdoos
Intrigerende plotbeschrijving intrigerend vooral omdat ik na het lezen ervan nog steeds geen flauw idee heb waar dit over moet gaan.

Wat dan wel weer intrigeert.

Doet me bijna spelen met de gedachte nog eens een Grunberg op te pakken, al blijft bij mij ook wel een beetje het idee bestaan dat je na een aantal boeken het stijltje wel kent.

Vast staat in ieder geval dat ik erg heb genoten van de eerste paar dingen die ik van hem las.

avatar van Raspoetin
Arnon Grunberg was gisteren op het Belgische kanaal Canvas bij het programm De Afspraak. Hij sprak daarbij over zijn laatste werk en legde daarbij uit dat de titel "Goede Mannen" verrassend genoeg is afgeleid van de titel van het boek "Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland" van Christopher R. Browning (1992) - BoekMeter.nl.

Ordinary Men is een belangrijk boek in de geschiedschrijving van de Holocaust en levert een enigsinds beter begrip op hoe het mogelijk is dat 'gewone mannen' - die dus in een tijdperk voor het uitbreken van de oorlog 'goede mannen' waren - in staat zijn geweest om zulke gruwelijke misdaden te plegen. Hierdoor wordt het boek van Grunberg wel een stuk naargeestiger.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:01 uur

geplaatst: vandaag om 09:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.