menu

Taal voor de Leuk - Paulien Cornelisse (2018)

mijn stem
3,56 (18)
18 stemmen

Nederlands
Humoristisch / Ideeƫnliteratuur

256 pagina's
Eerste druk: Cornelisse, Amsterdam (Nederland)

Paulien Cornelisse is een groot liefhebber van de Nederlandse taal. In dit boek deelt ze haar nieuwste fascinaties. Waarom zegt de conducteur in de trein ‘UhLelystad’ in plaats van gewoon ‘Lelystad’? Kun je beter ‘ARG’ whatsappen of ‘ARGH’? Wat zijn dwangclichés? Auto-irritaties? En wat is woordaanelkaarplakkisme?

zoeken in:
avatar van Lalage
2,5
Het zijn grappige stukjes, maar Paulien is geen taalkundige en het blijft daardoor bij speculaties.

5,0
Mooi boek! Ik ben grote fan.

avatar van the Cheshire cat
2,0
Haar eerste twee taalboekjes waren nog wel geinig, maar hier krijg ik toch echt het gevoel dat de koek begint op te raken. Het lijkt of Cornelisse krampachtig zit te zoeken naar vreemd of irritant taalgebruik. Het is het allemaal net niet. Ze heeft het soms over dingen waarvan ik denk wat heeft dat in hemelsnaam nog met taal te maken? Het stukje over de befaamde 'Duitse kuil' bijvoorbeeld, of het stukje over de pauw. Of ze komt met dingen aanzetten die ik werkelijk nog nooit iemand heb horen zeggen. En ze luistert wel heel vaak gesprekjes af: In een koffietentje hoorde ik een jongen tegen de serveerster zeggen... Ik hoorde in de trein een oude dame zeggen... In een café hoorde ik twee mannen praten...

Het woord ontiegelijk, ben blij dat ik dat nog maar zelden hoor. Manlief, dochterlief, zoonlief, etc.. wordt ook steeds minder gebruikt, gelukkig. Dit kwam overigens niet in het boek voor, maar is gewoon even terzijde.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:27 uur

geplaatst: vandaag om 22:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.