menu

Welcome to Lagos - Chibundo Unuzo (2017)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal / Politiek

383 pagina's
Eerste druk: Faber & Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Nigeriaanse legerofficier Chike Ameobi deserteert wanneer hij het bevel krijgt om het vuur te openen op onschuldige burgers in de Nigerdelta. Er speelt in die regio namelijk een gewelddadig conflict tussen leger en rebellen rond armoede en vervuiling van Shell-olieraffinaderijen. Ook Yẹmi Ọkẹ, een brave doch ietwat dommige voetsoldaat, trekt een grens wanneer hij het commando krijgt en volgt zijn meerdere op weg naar Lagos. Ze ontmoeten onderweg een rebel die droomt van een carrière als DJ (Fineboy), een studieuze tienervrouw die is ontsnapt aan een groepsverkrachting en een gedwongen huwelijk (Isoken), en een vrouw van middelbare leeftijd die wegliep van huwelijks geweld (Oma). In Lagos heeft hoofdredacteur Ahmed Bakare dringend een scoop nodig om zijn noodlijdende krant uit de rode cijfers te krijgen. De levens van deze verschillende personages raken elkaar als Chike en zijn nieuwe 'legertje' in aanraking komen met Chief Sandayo, een minister van onderwijs die ook ooit betrokken was bij het conflict in de Nigerdelta. Maar zullen ze zijn geld aftroggelen en meegaan in het corrupte systeem van machtsmisbruik en diefstal, of vinden zij wél rechtschapenheid die bij de Nigeriaanse machthebbers lijkt te missen?

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Het moet nog blijken of de jonge Nigeriaanse Chibundo Unuzo een nieuwe Chimamanda Ngozi Adichie gaat worden, maar ze schreef met 'Welcome to Lagos' (2017) een alleraardigste roman over haar thuisland. Bitterzoet met een licht ironische bite en heerlijk speelse dialogen in Nigerian Pidgin, een creoolse verbastering van het Engels. Unuzo lijkt beïnvloedt door Amerikaanse televisieseries als The Wire en Treme in hoe ze een dwarsdoorsnede toont van verschillende perspectieven van mensen uit verschillende lagen van zowel de Nigeriaanse bevolking als van buitenlandse journalisten. Ook leuk gevonden dat ze bij elk nieuw hoofdstuk passages uit een fictieve krant (the Nigerian Journal) gebruikt om de sociaal-maatschappelijke context te schetsen waarin haar personages zich bevinden. Al voelt het hierdoor net iets te vaak als een ietwat moraliserend lesje 'Nigeria voor beginners', omdat Unuzo tegelijkertijd kraakhelder is over tegen welke problemen haar verschillende personages aanlopen. Haar personages zijn ook bijna zonder uitzondering leuke, lieve mensen die - ware het niet dat de machtsstructuren in hun thuisland door en door corrupt zijn- zelf eigenlijk het beste met hun medemens voorhebben. Ik hoop dat Chibundo Unuzo in toekomstige romans wat meer ambiguïteit en durf in haar schrijven durft te tonen.

avatar van Donkerwoud
3,0
Wat grappig. Ik stond gisteren in de bibliotheek met deze roman in mijn handen. Nog steeds een schitterende cover, maar ik was vergeten dat ik het überhaupt ooit heb gelezen. Heeft kennelijk weinig indruk gemaakt.

(En jeetje wat een taalfouten, Kaj. Brrrr.)

Gast
geplaatst: vandaag om 09:27 uur

geplaatst: vandaag om 09:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.