menu

Stalin: The First In-depth Biography Based on Explosive New Documents from Russia's Secret Archives - Edvard Radzinsky (1996)

Alternatieve titel: Stalin: Onthullingen uit Geheime Privé-archieven

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Biografie / Historisch

594 pagina's
Eerste druk: Hodder & Stoughton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Edvard Radzinsky's biografie over Stalin staat vol met explosieve onthullingen en historische wetenswaardigheden met betrekking tot Stalins jeugd, zijn verhouding tot zijn moeder en andere familieleden, zijn aandeel in de Russische Revolutie, zijn politieke ambities, zijn relatie tot Lenin en Hitler, zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn desastreuze oorlogsplannen en zijn eenzame en mysterieuze dood.

zoeken in:
avatar van chris reifert
4,5
chris reifert (crew)
Over de tekortkomingen in het werk van de partij en de maatregelen ter liquidatie van trotskisten en andere bedriegers. De huiveringwekkende titel van een toespraak van Stalin tot zijn partijgenoten, die de voorbode was van een grote zuivering. Onder Lenin werden reeds de fundamenten voor een politiestaat gelegd. Dit boek beschrijft op uitstekende wijze over hoe Stalin de macht in handen kreeg met alle gevolgen van dien, een intrigerend hoofdstuk uit het leven van J.V. Stalin.( Het 'Zwartboek van het Communisme' laat overigens geen spaan heel van Lenin.) De lezer krijgt in dit boek van Radzinsky een goed beeld van de dictator. Het was de wens van zijn moeder dat hij priester werd, hij kon zijn opleiding daarvoor niet voltooien. Hij werd van het seminarie gestuurd wegens bezit van verboden revolutionaire geschriften. Hij kwam in contact met de bolsjewisten, werd terrorist (meerdere malen vanwege staatsgevaarlijke activiteiten verbannen naar Siberië en weer ontsnapt), verdiepte zich in Marx en werkte zich op in de kliek rond Lenin. Later werden alle strijdmakkers van Lenin geliquideerd.

avatar van chris reifert
4,5
chris reifert (crew)
Wat me nou altijd is bijgebleven, is de volgende passage: Toen Chroesjtsjov in 1951 het initiatief nam om de kolchozen te laten opgaan in grotere eenheden, kreeg hij verschrikkelijk de wind van voren. Chroesjtov moest als een kleine schooljongen een berouwvolle brief schrijven: 'Geachte kameraad Stalin: het is volkomen terecht dat u de fouten die ik heb gemaakt aan het licht hebt gebracht. (...) Ik vraag u, kameraad Stalin, mij te helpen mijn grote fouten te corrigeren en de schade die de Partij door mijn onterechte opmerkingen heeft opgelopen tot een minimum te beperken.' Aldus de man die later de tegenspeler van John F. Kennedy werd gedurende de Cubacrisis. In de brief moest hij vechten voor zijn leven, het was nog maar de vraag of Stalin er zijn goedkeuring aan zou geven. Iemand als Gorbatsjov heeft wel achting voor Chroetsjov omdat hij de misdaden van Stalin veroordeelde op het twintigste partijcongres. Er werd voorzichtig een begin gemaakt met het 'destaliniseren' en het grote moorden hield op. Gevangen uit de goelag werden langzaam aan losgelaten. Chroetsjov zelf had achteraf spijt van de inval in Hongarije, toen dat land in 1956 in opstand kwam. Toen werd er dus wel gemoord en de leider van de Hongaarse opstand, Imre Nagy, schoot er ook het leven bij in. Chroetsjov werd uiteindelijk afgezet en naar huis gestuurd, diens opvolger was Brezjnev.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:20 uur

geplaatst: vandaag om 17:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.