menu

The Talented Mr. Ripley - Patricia Highsmith (1955)

Alternatieve titel: Ripley, een Man van Talent

mijn stem
3,79 (26)
26 stemmen

Engels
Thriller

249 pagina's
Eerste druk: Coward-McCann Inc, New York (Verenigde Staten)

De jonge Thomas Ripley wordt door scheepsmagnaat Herbert Greenleaf gevraagd om zijn zoon Dickie, die in een Italiaans dorpje verblijft, over te halen terug te keren naar Amerika. Ripley reist af naar Europa, en raakt al snel in de ban van Dickie en het leven dat hij leidt. Wanneer zijn nieuwe leventje wordt bedreigd blijkt waartoe hij in staat is...

zoeken in:
avatar van Psychocandy
Is het boek interessanter dan de film?

avatar van FisherKing
3,5
Mwoah, persoonlijk vond ik Ripley's game beter. De boeken van Patricia Highsmith lezen wel aardig weg, maar echt hoogstaand wordt het nergens.

Joy
de film zet een zachtaardiger type ripley neer dan highsmith in de boeken doet

goeie film, boek evengoed, maar een ander karakter

de boeken van highsmith lezen idd lekker weg, er gebeurd veel en je wordt als lezer meegesleurd, maar echt heel spannend wordt het nergens

toch vind ik highsmith een goed schrijfster, gedetaiileerd en diepere lagen in de verhalen

avatar van Boek Pegasus
3,0
Leuke thriller, maar zoals FisherKing al zegt is het niet echt een hoogstandje. Vooral klassiek geworden dankzij de verfilming denk ik.

3,5
leuk boek, maar helaas niets meer en niets minder

avatar van the Cheshire cat
4,5
Goh wat een gepassioneerde berichtjes allemaal zeg

Nee, is helemaal aan jullie natuurlijk maar ik vond dit boek van Highsmith juist wel spannend,
las het iig in een ruk uit en zat bij wijze van spreken op het puntje van mijn stoel, ik vind het zelfs
één van de beste (psychologische) thrillers aller tijden...

3,5
Gewetenloze schurk, deze Ripley. Ondanks deze constatering heb ik de 5 boeken, die Highsmith over hem schreef met veel plezier gelezen. Ook al is Ripley een Amerikaan, toch spelen de meeste boeken zich af in Frankrijk, waar Highsmith jarenlang woonde. De films heb ik niet gezien, uitgezonderd Der Amerikanischer Freund.

avatar van Bobbejaantje
4,0
Van dit boek zag ik met Plein Soleil de allereerste verfilming. Een prima film, die een heel ander einde kent dan het boek (en toch een goed alternatief). Maar op basis van de film had ik niet kunnen vermoeden hoe goed het boek zou zijn. Waar film nog gebonden is aan de beperkingen van het medium (naast uiteraard de mogelijkheden die het evenzeer biedt) laat het boek je volledig onderduiken in de psyche van de getalenteerde maar toch wel antisociale Mr Ripley. De actie blijft in feite beperkt tot dialoog, en uiteraard de 2 moorden. Die moorden zijn van belang voor de ontwikkeling van het verhaal maar op zich zijn het niet de hoogtepunten van het werk. Wat ik vooral goed vind aan het werk is de haast continue innerlijke monoloog van Tom Ripley waarin je het beeld krijgt van een intelligent getormenteerd man die steeds een stap verder gaat in normloosheid. Zijn innerlijke monoloog loopt parallel aan de (van zijn kant geforceerde) dialogen wat zorgt voor een heerlijke spanningsboog.

Ook wel bijzonder aan dit jaren ‘50 werkje is de inzet van homoseksualiteit (van Tom Ripley) als onderliggend thema. In die tijd was homoseksualiteit verboden in de USA - strafrecht - dus het is niet zomaar te bekijken als een enigszins progressief thema van een Amerikaanse auteur. Je kan je dan misschien eerder vragen stellen bij de insteek van een (verborgen) homoseksuele moordenaar en de benadering van dit beladen onderwerp in deze misdaadroman. Het woord "queer” valt verschillende keren (op een negatieve manier), de jeugdtrauma’s van Tom Ripley komen aan bod, alsook zijn typerende esthetisch talent, en dan is er natuurlijk de driehoeksverhouding Marge-Dickie-Tom die voor spanning zorgt. De seksualiteit van Ripley moet even verborgen blijven als zijn andere (!) misdaden, en dat zorgt voor een dubbele spanning.

avatar van manonvandebron
4,5
Dit is zo'n misdaadverhaal dat verteld wordt vanuit het standpunt van de dader. Ripley wordt voorgesteld als een speelvogel met talent voor imitaties. Hij heeft niet de discipline om een eerlijke job lang vol te houden, dus probeert hij het als creatieve oplichter. Dat hij tussendoor een paar moorden pleegt, maakt hem er nauwelijks minder sympathiek op. Hij verlangt ernaar te ontsnappen aan z'n betekenisloze leventje en van plaats te ruilen met een Amerikaans rijkeluiszoontje dat een luilekker leventje leidt in Europa. De namen Tom en Dick verwijzen naar de uitdrukking "Tom, Dick and Harry" - slaande op personen die van identiteit kunnen ruilen zonder dat het opvalt.

Herkenningsscènes zijn als plotelement gebruikt sinds het Oudgriekse epos. Aan de hand van de schoenen en de ringen van Dickie wordt Tom een paar keer bijna ontmaskerd. Met uitzondering van de bemoeizieke Freddie zijn de betrokkenen echter nogal naïef. Met name Marge komt niet erg snugger over, maar ze wordt dan ook beschreven door iemand die haar veracht. Water en vaartuigen zijn een terugkerend motief. Meneer Greenleaf is een scheepsbouwer. Er komen meerdere zeereizen en boottochtjes in voor.

Zoals wel vaker bij Patricia Highsmith is homoseksualiteit een bijkomend thema. Mensen in de omgeving van Ripley doen homofobe uitspraken. Zelf schaamt hij zich over z'n gevoelens voor Dickie. De moord kun je interpreteren als een ontkenning van z'n geaardheid. Het is een onderhoudende en spannende thriller, maar er zitten ook diepere lagen in.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:08 uur

geplaatst: vandaag om 13:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.