menu

Liegfabriek - Etienne van Heerden (1988)

mijn stem
geen stemmen

Afrikaans
Verhalenbundel
Sociaal

106 pagina's
Eerste druk: Tafelberg, Kaapstad (Zuid-Afrika)

De tien korte verhalen uit deze verzamelbundel lopen voor wat betreft thema’s uiteen. Bizarre elementen en elementen van magisch-realisme blijven daarbij een rol spelen. Het titelverhaal is een satirisch stuk over een reclameadviesbureau dat opereert in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen P.W. Botha president van Zuid-Afrika was. De hoofdpersonen verlangen naar macht en geld, hun advertentiecampagne wordt gekarakteriseerd door leugens. Hun kapitalistische decadentie, in een periode van politieke onderdrukking, staat voorop. In ‘Gemeenplase’ komt een aantal schrijvers bij elkaar, die een binding met een bepaalde plaats op het Afrikaanse platteland gemeenschappelijk hebben. Etienne van Heerden concludeert hier: “We hebben allemaal, op onze eigen manier, een plaats verloren”. Het korte verhaal ‘De Biskop en die Bul’ is geplaatst tegen de achtergrond van rassenonlusten en de begrafenissen van een daardoor gestorven aantal mensen. Boer Tokkie is met zijn dure stier op weg naar huis en de zwarte bisschop probeert de onlusten te ontlopen. Op het einde, belanden ze echter met zijn drieën middenin een rebelse menigte.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
(gemakshalve vrijwel gekopieerd van mijn commentaar bij 'My Kubaan' van deze schrijver)

In 1992 verscheen bij de Amsterdamse uitgeverij Meulenhoff de Nederlandse verzamelbundel 'De Witte Aap'.

Daarin is een selectie gemaakt uit de twee Afrikaanse verzamelbundels:
- My Kubaan (1983) en
- Liegfabriek (1988)
van Etienne van Heerden.

In het Afrikaans, komen een aantal korte verhalen uit 'Liegfabriek' opnieuw terug in de verzamelbundel 'Haai Karoo', of kortweg 'Karoo', uit 2012.
Die latere Afrikaanse verzamelbundel uit 2012 selecteert de specifieke 'Karoostories' uit het werk van Etienne van Heerden.
De 'Karoo' is een landstreek, een halfwoestijn, in Zuid-Afrika.

'Liegfabriek' won in 1989 de 'Central News Agency-prys vir Letterkunde', of verkort 'CNA-prys'.
Die prijs, genoemd naar een keten van boekhandels, bestaat niet meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:05 uur

geplaatst: vandaag om 15:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.