menu

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values - Robert M. Pirsig (1974)

Alternatieve titel: Zen en de Kunst van het Motoronderhoud: Een Onderzoek naar Waarden

mijn stem
3,75 (74)
74 stemmen

Engels
Psychologisch / Ideeƫnliteratuur

418 pagina's
Eerste druk: William Morrow & Company, New York (Verenigde Staten)

'Zen en de kunst van het motoronderhoud: Een onderzoek naar waarden' gaat over de motortocht die een vader en zijn elf jaar oude zoon Chris gedurende een maand maken, van Minnesota naar Californië. Vader en zoon komen steeds verder buiten de realiteit te staan. Via verhandelingen over motoronderhoud en de vraag 'wat is leven' mondt hun reis uit in de vorming van een filosofisch systeem waarin wetenschap, religie en humanisme worden samengebracht.

zoeken in:
avatar van eRCee
2,5
Zen en de kunst van het motoronderhoud is eigenlijk geen roman maar een filosofisch werk. De gedachten die worden uitgewerkt over kwaliteit zijn heel boeiend. Dat neemt niet weg dat ik het als boek allemaal wat minder geslaagd vind. Het literaire-aspect is mijns inziens zwaar onder de maat, met een dodelijk saai verhaal en een dorre stijl.
Een korte verhandeling waarin alle inhoudelijke gedeelten waren opgenomen zou beter zijn geweest. 2,5*

avatar van misterfool
2,5
Een plot dat voornamelijk dient als vehikel voor het standpunt van de auteur, heeft doorgaans niet mijn voorkeur. Dat Zen and the Art of Motorcycle Maintenance hoofdzakelijk de focus legt op filosofische redeneringen, vind ik dan ook onwennig. De overwegingen zijn niettemin best prikkelend. In wezen beschrijft Robert M. Pirsig zijn ongemak met het reductionistisch, rationele wereldbeeld. Ik doel daarmee op het uitgangspunt dat je een complex fenomeen begrijpt door de (atomaire) onderdelen of axioma’s te onderzoeken. De irrationele impressies van een toeschouwer staan los van dit objectieve begrip.

Het hoofdpersonage van dit boek observeert echter dat zijn studenten uniform aanschouwen wat een goede tekst is; al kunnen ze deze kwaliteit (nog) niet ontleden. Ook zetten natuurkundigen, zoals Henri Poincaré, twijfels bij de gevoelloze wetmatigheid van de wetenschap. Zo zijn sommige fenomenen zo complex dat een wetenschapper op instinct bepaalt welke onderdelen hij onderzoekt. Wat is de rode draad tussen deze twijfels? Een kwaliteit wordt ontwaard! Pirsig plaatst daarom kwaliteit tussen object en subject, maar vooral plaatst hij zichzelf buiten de (toenmalige) academische cultuur. Is hij net als het hoofdpersonage tot waanzin gedoemd? Zijn we als lezer tot eenzelfde irrationaliteit gedreven?

Ik weet het niet! Ik twijfel ironisch genoeg over de twijfels van Pirsig. De grootste zekerheid die mij toekwam, is dat het boek bepaalde thema’s tekortdoet. Een motorreis door de VS biedt namelijk bij uitstek ruimte voor natuurbeschrijvingen, maar deze fungeren slechts als dor voegsel. De ervaring van het motorrijden is bovendien kleurloos beschreven. Daarenboven komt de verstandhouding tussen het hoofdpersonage en zijn zoon niet tot leven. Jammer, want een innige interactie tussen het literaire en het filosofische had het boek van kwaliteit voorzien. Desalniettemin is deze roman, door de voornoemde filosofie, de moeite van het proberen waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:18 uur

geplaatst: vandaag om 05:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.