menu

Gravity's Rainbow - Thomas Pynchon (1973)

Alternatieve titel: Regenboog van Zwaartekracht

mijn stem
3,89 (9)
9 stemmen

Engels
Psychologisch / Historisch

760 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Het verhaal speelt zich af in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Een groep mensen gaat op zoek naar het geheimzinnige apparaat "Schwarzgerät" dat in een zogenaamde V2-raket zal worden geïnstalleerd met serienummer "00000".

zoeken in:
Holbach
Soms pijnlijk direct en schoon geschreven dat ik (soms!) geneigd ben 5 sterren tegen dit boek te gooien. De stukken die niet pijnlijk direct en schoon geschreven zijn (maar hermetisch moeilijk en quasi-wetenschappelijk en gewoonweg saai) komen amper tot 2 sterren, en komen ook helaas te vaak voor. 3,5 sterren dan bitchezzz!

avatar van Sammael
5,0
Er is zo te zien maar weinig aandacht voor Thomas Pynchon op deze site. Jammer, de man is uniek op literair gebied en ik reken hem tot een van de beste naoorlogse schrijvers, misschien gewoon de allerbeste. Een status die hij voor een groot deel heeft verworven met dit boek, Gravity's Rainbow.

Ik zou het plot kunnen omschrijven (kort: een man speurt het Europa van net na de oorlog af naar een geheimzinnig onderdeel van een speciaal model V2-raket), maar dat is zinloos. Het boek zit zo vol met uitweidingen en hele passages die niks met het 'plot' te maken (lijken te) hebben, dat geen enkele omschrijving recht zal doen aan wat je hier inhoudelijk allemaal aan zult treffen. Daarnaast worden er voortdurend dagdromen, gewone dromen, flashbacks en door drugs geïnduceerde hallucinaties door de 'echte' verhaallijn verweven, waardoor een rode draad vaak zoek lijkt. Ook qua onderwerpen schiet het boek alle kanten op, en er is een behoorlijke kennis nodig van onder meer raketwetenschap, chemische synthese, Pavloviaanse psychologie en de Joodse mystieke traditie om alle facetten van het verhaal te begrijpen. Aangezien er afgezien van Pynchon zelf waarschijnlijk weinig mensen thuis zijn in al deze velden tegelijk, zal het boek de nodige passages bevatten waarbij je als lezer even geen flauw idee zult hebben waar het over gaat.

Het is misschien ook daarom dat Gravity's Rainbow de status heeft verworven van 'moeilijk boek'. Hoewel ik hier in kan komen en het zeker geen lichte kost is, blijft zo'n noemer altijd wat betekenisloos en is het uiteraard niet iets waardoor iemand zich zou moeten laten weerhouden om dit werk te gaan lezen. Natuurlijk, Gravity's Rainbow snijdt typische Pynchoniaanse thema's aan zoals entropie, paranoia, macht en controle, maar Pynchon is niet alleen maar 'moeilijk'. Er zit oprecht erg veel humor in zijn stijl, hoewel dit door zijn manier van schrijven niet altijd meteen duidelijk naar voren komt. Ook wisselt hij de diepzinnige stukken regelmatig af met de nodige seks, drugs & rock 'n roll. Het sacrale en het vulgaire liggen bij Pynchon vaak dichter bij elkaar dan misschien lijkt…

Gravity's Rainbow is geen gewoon boek, en moet dus ook niet als zodanig benaderd worden. Thomas Pynchon heeft met dit werk zo'n beetje geherdefinieerd hoe een roman in elkaar kan zitten, en voor de lezer betekent dit dan ook het vinden van een andere mindset, een andere benadering over hoe je een boek moet lezen en wat je ervan moet verwachten. Gravity's Rainbow is een soort droom. Plotselinge afwisselingen die niks met elkaar te maken lijken te hebben, geen duidelijke structuur, verwarring alom. Maar als je wakker wordt, heb je toch het idee dat alles met elkaar samenhing en dat er een diepere betekenis achter schuil ging.

Een uniek boek dus, en zeker niet een dat ik blind aan iedereen aan kan raden of dat bij iedereen in de smaak zal vallen. Wie zich er echter aan durft te wagen, heeft een van de beste literaire ervaringen ooit in het vooruitzicht.

5,0
geplaatst:
Weer-ga-loos. Gravity's Rainbow is zo rijk aan kleurrijke personages, geschiedenis, ideeën en zijlijnen, dat ik van begin tot eind obsessief heb gelezen. Een boek waar ik lang tegenaan gehikt heb en bewaard heb tot een van mijn laatste Pynchon's omdat het de naam heeft 'moeilijk' te zijn maar, hoewel ik zeker niet alles begreep, is er genoeg te volgen - en van te genieten - dat ik dit stempel eigenlijk niet eerlijk vind. Sterker, het boek kent passages dat ik tot het meest leesbare van Pynchon's oeuvre reken! Het zal in ieder geval veel mensen, ten onrechte, ervan doen weerhouden het op te pakken, die er wel van zouden kunnen genieten. Ik dacht dat het boek veel surrealistischer zou zijn dan het in werkelijkheid is. Lastige passages, die regelmatig evenzogoed prachtig zijn, worden moeiteloos afgewisseld met humor, schoonheid, emotie (jawel! en dan zeggen ze dat Pynchon zo emotieloos is!) en vindingrijkheid, dat dit mij geen moment gestoord heeft, en ik altijd met plezier het boek weer oppakte. Na Against the Day, die ik ook 5 sterren heb gegeven, had ik niet gedacht dat een andere Pynchon daarbij in de buurt zou komen, maar dus toch.

Nu alleen nog Vineland en de verhalenbundel Slow Learner, en daarna is het hopen dat de beste man nog een (laatste?) meesterwerk in zich heeft zitten...

Gast
geplaatst: vandaag om 08:17 uur

geplaatst: vandaag om 08:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.