menu

Intimiteit - Paul Verhaeghe (2018)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Ben je een lichaam of heb je een lichaam? Volgens Paul Verhaeghe berust intimiteit in de eerste plaats op de relatie met jezelf en pas daarna op een relatie met anderen. De verhouding tot ons eigen lichaam legt niet alleen de basis voor intimiteit, maar ook voor onze mentale en lichamelijke gezondheid. Vandaag de dag wordt die verhouding helaas gekenmerkt door schaamte, veroorzaakt door de overtuiging dat we nooit mooi en gezond genoeg zijn. In 'Intimiteit' laat Verhaeghe zien dat onze tijd dringend behoefte heeft aan een nieuwe vorm van zelfzorg. Een waarin we meer samenvallen met onszelf. Hij rekent af met de klassieke verdeling tussen lichaam en geest zodat we op een andere manier naar het zelf en de wereld kunnen kijken. Met zijn doordachte pleidooi voor intimiteit zet Paul Verhaeghe de lezer aan het denken over zichzelf en over de ander.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
Mooi interview. Verhaeghe lijkt me wat te conservatief, maar heeft zeker interessante observaties: https://www.trouw.nl/home/hoe-lig-je-naast-elkaar-na-het-vrijen-na-de-coitus-is-elk-dier-triestig-~a69275da/

...stilte...
Hij was vanochtend te zien bij VPRO Boeken en dat overtuigde mij om dit te gaan lezen. Het gaat namelijk niet om de intimiteit met elkaar, maar met het eigen lichaam (zie het boekomslag).

avatar van JJ_D
3,5
Opgepast, lezer! De titel zou misleidend kunnen zijn. Zoals ...stilte... reeds aangaf, gaat ‘Intimiteit’ in de eerste plaats over de verhouding van de mens tot het eigen lichaam, en pas in tweede instantie over intimiteit ten aanzien van anderen (met een goede afstemming op eigen lijf en leden als noodzakelijke voorwaarde, dat spreekt). Maar hoe die “afstemming” er precies moet uitzien? Verhaeghe weet het ook niet goed, of liever: hij weet dat het amper onder woorden te brengen is – is taal per slot van rekening niet gegrondvest op rationele regels, terwijl emotie en bij uitbreiding de psyche als geheel ruimere concepten zijn, die zich niet steeds laten vangen in zuiver geformuleerde cognities?

Als boek is ‘Intimiteit’ alleszins een boeiend discours, op zoek naar wie of wat onze blik op onszelf bepaalt. Het is in zekere zin een logisch vervolg op ‘Identiteit’: Verhaeghe hamert er nog een keer op dat we als mens niet uit één stuk bestaan, ook al hebben we nog steeds de neiging als dusdanig over onszelf te denken. Opnieuw voert hij een dominante culturele onderstroom op, getiteld de Ander, die ons zelfbeeld vertekent en ons tot concurrenten maakt van onze eigen schaduw – het neoliberalisme is uiteraard nooit veraf. Tegelijk haalt Verhaeghe de mosterd bij de Griekse filosofen, bij Freud, bij Marcuse en bij andere denkers, alsook bij collega-wetenschappers. Resultante is een interessante bloemlezing, behendig gepingpongd tussen filosofie en wetenschap.

Al valt Verhaeghe met enige regelmaat in herhaling en al is de opbouw niet zo onverbiddelijk en de lectuur dus niet zo meeslepend als bij ‘Identiteit’ het geval was, 'Intimiteit' laat zich wel degelijk aanbevelen.

3,25*

avatar van Lalage
3,5
Psychiater Paul Verhaeghe schrijft boeiende boeken waarin hij het gedrag en ervaringen van mensen duidt aan de hand van maatschappelijke ontwikkelingen. In Intimiteit richt hij zich op de verhouding van mensen tot hun lichaam.

In de eerste helft van het boek blijf ik maar zinnen markeren op mijn e-reader, zo treffend vind ik wat hier beschreven wordt. Op een gegeven moment valt de schrijver in herhaling. Alles bij elkaar bevat Intimiteit genoeg boeiende observaties en duidingen om het aan te raden.

Intimiteit – Paul Verhaeghe | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 18:25 uur

geplaatst: vandaag om 18:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.