menu

Moeders Lichaam - Joris van Casteren (2019)

mijn stem
3,62 (8)
8 stemmen

Nederlands
Journalistiek

288 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder dat Piet diens plaats inneemt. Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is groot. Tweeënhalf jaar later staan er twee agenten bij hem op de stoep. Een paar uur later kijkt de straat toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen. Gegrepen door dit voorval reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap.

zoeken in:
avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
Het schijnt dat naar aanleiding van aandacht voor dit boek in DWDD er niet even positief is gereageerd op dit boek van Joris van Casteren over Piet van der Molen c.q. DWDD.
Dit heb ik gemist totdat ik door Blendle een voorpublicatie las ... wat was met deze Piet van der Molen en/of zijn moeder aan de hand? Hoe kon dit zover komen?
Enerzijds voelde ik mij, inmiddels op de hoogte van de kritiek, een ramptoerist toen ik in een boekhandel met Moeders Lichaam in mijn handen stond.
Ging ik een commercieel doel spekken, volgde ik de meute? Zou ik niet beter wachten op het moment dat het in de bibliotheek te leen is (in mijn praktijk half jaar minimaal).
Anderzijds: ging ik mijn oprecht geïnteresseerde nieuwsgierigheid volgen?
Nogmaals, wat is hier gebeurd? Hoe kon dat? Wat betekende dat voor Piet maar ook de omgeving? Ik heb het boek gekocht.

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
Op 9 maart las ik in Trouw in een recensie van Marnix Verplancke het volgende over Piet van der Molen: Piet blijkt een innemende, wat naïeve man die heel graag zijn verhaal wil doen, en dat soms tot in de beschamende details (wanneer het bijvoorbeeld over zijn seksuele escapades gaat), waarin contactadvertenties en duistere sauna's de hoofdrol spelen.
Met het lezen van Moeders Lichaam heb ik zicht gekregen hoe het met Piet van der Molen en het overleden lichaam van zijn moeder zover heeft kunnen komen. Heb ik er begrip voor? Nee, daar waar het opmerkelijk is dat verschillende geïnterviewde bekenden van Piet mild zijn in hun oordelen. Aan een oordeel over Piet van der Molen ontkomt de lezer denk ik niet. Ik althans niet. Ik vind Piet namelijk geen naïeve man, eerder een berekenende en door zijn dominante moeder verwende zoon. Nergens vind ik hem sympathiek. Het idee dat e.e.a. kwam omdat hij niet tegen zijn moeder in durfde te gaan wijs ik van de hand. Dat durfde Piet in andere situaties, bijvoorbeeld m.b.t contacten met vrouwen, wel degelijk. Alles draait m.i. om Piet. Welkom in zijn universum.
Ik ben blij met het vonnis van de rechtbank waartegen Piet in hoger beroep gaat. Wanneer dit zal gaan plaatsvinden was bij het verschijnen van dit boek nog onduidelijk.

Nu kan ik een boek met een wat mij betreft onsympathieke hoofdpersoon soms toch hoog waarderen. Dit duidelijk journalistieke boek vind ik echter matig geschreven in vergelijking met ander werk van van Casteren, ik vind het bij vlagen geforceerd in taalgebruik of een wat opsommend geheel. Dit met uitzondering van het hoofdstuk waar van Casteren een bezoek brengt aan zieneres Suzannah

En wat doet Piet ondertussen in afwachting van het hoger beroep in de strafzaak? Piet die men vroeger 'langharig werkschuw tuig' zou noemen? Piet die onterecht voor duizenden euro's aan uitkeringen inde. Piet werkt eindelijk vrijwillig. Op een kerkhof


2*

...stilte...
Tjonge...wat een deceptie.

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
...stilte... schreef:
Tjonge...wat een deceptie.


Ja, maar het is slechts éen mening, wie het boek zelf wil lezen mag een PM sturen, ik geef het gratis weg.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:51 uur

geplaatst: vandaag om 03:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.