menu

De Bourgondiërs: Aartsvaders van de Lage Landen - Bart Van Loo (2019)

mijn stem
4,05 (20)
20 stemmen

Nederlands
Historisch

560 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

'De Bourgondiërs' vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
De man kan wel vertellen zag ik bij DWDD
...
Boek: 'De Bourgondiërs' - Bart van Loo - dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl
Nog niet bij de bibliotheek ?

avatar van Raspoetin
4,0
Bijzonder fijn nieuws. Zijn sublieme boek over Napoleon en de Franse Revolutie uit 2014 was een plezierig stukje geschiedschrijving dat ik op den duur zal herlezen. Bart Van Loo heeft een kundig didactische vaardigheid in het vertellen van verhalen dat niet iedere historicus is gegeven. Ik kan er alleen maar bewondering voor hebben.

avatar van -JB-
4,0
Bart van Loo vertelt in dit boek op een boeiende en humoristische manier over een stukje van de Nederlandse geschiedenis die we nog maar slecht kennen. Honderden pagina's lang smullen dankzij de nukkige karakters van de Bourgondische hertogen. Het boek is een lange geschiedenisles, maar dankzij de enthousiaste toon en het inlevingsvermogen van Van Loo leest het bijna als een roman.

Het boek is interessant om beter de oorsprong van ons kikkerlandje te begrijpen, maar is ook relevant voor de tijd van nu. De graafschappen en hertogdommen die door de Bourgondiërs onder centraal gezag gebracht werden, doen op sommige momenten denken aan landen binnen de EU. Ook de wijze waarop de Bourgondiërs PR gebruiken om macht te verkrijgen, is zelfs nu nog actueel. De Bourgondiërs is daarom een aanrader voor ieder die van geschiedenis houdt.

Zie ook mijn recensie voor kunstvensters: Kunst als PR-stunt van de Bourgondiërs!

avatar van Pecore
4,0
Bijzonder amusante geschiedenisles. Het wordt met de nodige bravoure gebracht, zoals we al gewend waren van de tv-optredens van Van Loo. Het boek zit vol memorabele personages en passages. Door de vele cliffhangers doet het aan als een ware pageturner. Meesterwerk!

avatar van Jasper
3,0
Wat te vinden van dit enorm gehypte geschiedenisboek?

Uiteraard moest ik dit boek gaan lezen. Als historicus - maar zeker niet per se een kenner van de periode- voelde ik me aangetrokken tot het idee een toegankelijk overzichtswerk te gaan lezen over deze ietwat vergeten episode uit de vaderlandse geschiedenis. Echter, mijn enthousiasme werd direct getemperd door het ongelooflijk saaie eerste deel ('het vergeten millennium'). Ik snap dat een 'historisch voorspel' noodzakelijk is, maar hier verliest Van Loo zich mijns inziens in nodeloze details.

Eenmaal aanbeland bij de eerste der drie Filipsen wordt het gelukkig al gauw beter. De korte hoofdstukken en smakelijke anekdotes nodigen steeds weer uit tot verder lezen. Maar een aantal aspecten stoorden me bij het lezen. Allereerst: hoe groot is de verklarende kracht van het individu? Het lijkt wel alsof Van Loo het verloop van de late Middeleeuwen verklaart aan de hand van de levens en specifieke karaktereigenschappen van de Bourgondische hertogen. Er is weinig aandacht voor grotere processen en langetermijn ontwikkelingen. Daarmee komen we bij een tweede bezwaar: voor een overzichtswerk vind ik het behoorlijk onoverzichtelijk. Omdat hoofdstukken puur chronologisch zijn opgebouwd en focussen op de levens van de hertogen, is soms onduidelijk welke politieke, economische of culturele ontwikkelingen gelijktijdig spelen. Zo nu en dan een paragraafje over een begenadigd schilder of financieel kenmerkend aspect wekten bij mij nu soms wat verwarring op. De opbouw van millennium, naar eeuw, naar decennium, etc. werkt ook niet mee en is slechts mooi voor de inhoudsopgave.

Dit neemt allemaal niet weg dat dit boek een mooie verrijking is van je algemene kennis. De geschiedenis van enkele steden en regio's wordt mooi in kaart gebracht. Ik heb zin om in de auto te stappen en een rondje Vlaanderen en Noord-Frankrijk te doen en de mooi beschreven locaties met eigen ogen te aanschouwen. Zeker ook het einde van het boek over Maria van Bourgondië, Filips de Schone en Karel V en de beschouwende blik in de epiloog maakt veel goed!

avatar van Lennonlover
4,5
Wat heb ik genoten van dit boek! Wat heb ik allemaal wel niet geleerd, hoeveel puzzelstukjes in mijn hoofd op hun plaats vielen!
Ik zal dit boek missen, mijn teletijdmachine die me naar een andere spannende tijd katapulteerde na een lange werkdag van realiteit.

avatar van Raspoetin
4,0
Vanochtend met veel plezier het boek uitgelezen, nadat ik gisteren - terwijl ik door de hitte voor pampus lag - al een grote stap naar het einde had gedaan. Net als enkele voorgangers op de site heb ik erg van het werk genoten en er veel van opgestoken. Zelfs als oud-Geschiedenisstudent. Schrijver Bart Van Loo heeft me geheel overtuigd dat het verhaal van de geschiedenis van Nederland, zoals deze gebruikelijk wordt verteld, compleet de plank misslaat door bij de ‘pijnlijke boedelscheiding' van de Nederlanden in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) te beginnen en de voorgeschiedenis vrijwel buiten beschouwing te laten.

In het eerste stuk moet ik bekennen dat ik de draad soms een beetje kwijt was, door de verwarrend lijkende namen van alle vorsten, hun huwelijkskandidaten en aanverwanten uit Bourgondië, Vlaanderen en Frankrijk. Ik heb er veel baad bij gehad om na het lezen tijdens de afwas naar de spannende De Bourgondiërs - podcast van Klara te luisteren. Gepresenteerd door dezelfde Bart Van Loo. Wat kan die man toch vertellen! Een absolute aanrader voor wie het boek aan het lezen is...

avatar van Pageturner
Ik ben nu ook de podcast aan het beluisteren, met een goed glas Bourgondische wijn erbij. Het boek zal dan spoedig ook wel volgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:53 uur

geplaatst: vandaag om 15:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.