menu

De Bourgondiërs: Aartsvaders van de Lage Landen - Bart Van Loo (2019)

mijn stem
4,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

560 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

'De Bourgondiërs' vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
De man kan wel vertellen zag ik bij DWDD
...
Boek: 'De Bourgondiërs' - Bart van Loo - dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl
Nog niet bij de bibliotheek

avatar van Raspoetin
Bijzonder fijn nieuws. Zijn sublieme boek over Napoleon en de Franse Revolutie uit 2014 was een plezierig stukje geschiedschrijving dat ik op den duur zal herlezen. Bart Van Loo heeft een kundig didactische vaardigheid in het vertellen van verhalen dat niet iedere historicus is gegeven. Ik kan er alleen maar bewondering voor hebben.

avatar van -JB-
4,5
geplaatst:
Bart van Loo vertelt in dit boek op een boeiende en humoristische manier over een stukje van de Nederlandse geschiedenis die we nog maar slecht kennen. Honderden pagina's lang smullen dankzij de nukkige karakters van de Bourgondische hertogen. Het boek is een lange geschiedenisles, maar dankzij de enthousiaste toon en het inlevingsvermogen van Van Loo leest het bijna als een roman.

Het boek is interessant om beter de oorsprong van ons kikkerlandje te begrijpen, maar is ook relevant voor de tijd van nu. De graafschappen en hertogdommen die door de Bourgondiërs onder centraal gezag gebracht werden, doen op sommige momenten denken aan landen binnen de EU. Ook de wijze waarop de Bourgondiërs PR gebruiken om macht te verkrijgen, is zelfs nu nog actueel. De Bourgondiërs is daarom een aanrader voor ieder die van geschiedenis houdt.

Zie ook mijn recensie voor kunstvensters: Kunst als PR-stunt van de Bourgondiërs!

avatar van Pecore
4,0
Bijzonder amusante geschiedenisles. Het wordt met de nodige bravoure gebracht, zoals we al gewend waren van de tv-optredens van Van Loo. Het boek zit vol memorabele personages en passages. Door de vele cliffhangers doet het aan als een ware pageturner. Meesterwerk!

Gast
geplaatst: vandaag om 17:21 uur

geplaatst: vandaag om 17:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.