menu

Gli Indifferenti - Alberto Moravia (1929)

Alternatieve titel: De Onverschilligen

mijn stem
3,82 (20)
20 stemmen

Italiaans
Sociaal / Psychologisch

255 pagina's
Eerste druk: Alpes, Milaan (Italië)

'Gli Indifferenti' verhaalt drie dagen uit het leven van een gezin in Rome dat erin slaagt de indruk te wekken welgesteld te zijn, terwijl het aan de rand van de armoede leeft. De onderlinge verhoudingen worden gekenmerkt door een gebrek aan communicatie, het onvermogen zich te uiten, egoïsme en berekening. Als de familieleden zich langzaam bewust worden van zichzelf en hun omstandigheden worden ze apathisch en zijn ze niet meer tot handelen in staat. Hun leven verwordt tot wanhoop, escapisme, paniek.

zoeken in:
4,0
Ik hou van De onverschilligen omdat het ontzettend nuchter geschreven is. Michele, zou de jongere broer kunnen zijn van Frits Van Egters. Beiden prikken dwars doorheen alle illusies over het veilig bestaan in de marge, plaatsen voetnoten bij de verworven zekerheden van de middenklasse. Het verschil tussen Frits en Michele is echter dat laatstvernoemde snel met een kluitje in het riet te sturen is zo heeft hij aanvankelijk sterke twijfels bij de minnaar van zijn moeder, maar die bergt hij onmiddellijk op wanneer diezelfde minnaar een complimenteuze toespeling maakt op zijn smaakvolle kleren
Grappig zonder meer Wat pas naderhand naar de oppervlakte drijft, is de stilistische tour-de-force die Moravia klaarspeelt. Het totale boek speelt zich - een zijsprong uitgezonderd - volledig af in één huis. Op die manier heeft deze roman meer weg van een uitgewerkt toneelstuk. Een Italiaanse versie van Eugene O'Neills The Iceman Cometh.

avatar van Pythia
3,5
De onverschilligheid van de bewoners van de villa in het park bestaat vooral ten aanzien van het lot van hun naasten. Hun eigen leven kan hun wel degelijk iets schelen. Ze zijn echter niet in staat in de loop der dingen in te grijpen. Ze missen de fut en de vaardigheden. De vraag hoe dat komt wordt niet gesteld.
Ondanks de breedsprakigheid van de schrijver komen de zwakheden van de personages goed uit de inkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:46 uur

geplaatst: vandaag om 20:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.