menu

El Obsceno Pájaro de la Noche - José Donoso (1970)

Alternatieve titel: Obscene Nachtvogel

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Spaans
Psychologisch / Fantasy

543 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

Humberto Peñaloza is van eenvoudige afkomst en zou graag zo willen zijn als de rijke en aristocratische Jerónimo de Azcoitía. Humberto krijgt het advies van zijn vader om voor advocaat en schrijver te studeren en wordt bij toeval als persoonlijk secretaris door Jerónimo aangenomen. Na een aantal verwikkelingen met diens familie op het landgoed van Jerónimo, komt Humberto uiteindelijk in een tehuis voor oude vrouwen te leven en te werken. Daar verliest hij langzaam zijn geestelijke gezondheid terwijl hij geobsedeerd raakt door zwarte magie en zijn plicht om een monsterlijk kind te beschermen.

zoeken in:
4,5
Een meesterwerk dat op weergaloze wijze alle regels breekt die ze je aanleren in de gemiddelde cursus Creatief Schrijven. Ik bedoel, het vertelperspectief verandert soms middenin een zin, wat het ene personage meemaakt kan honderden pagina's later door een ander personage terloops worden afgedaan als leugens of hallucinaties (terwijl dat personage ook niet noodzakelijk de waarheid spreekt), de grenzen tussen heden en verleden zijn zo flou als iets, en dat is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg, want ik wil natuurlijk niet teveel verklappen.

Alles baadt ook nog eens in een nachtmerrieachtig waas, en dat het boek voornamelijk bevolkt wordt door tandeloze oude vrouwtjes, monsters en haveloze weeskinderen in een (of wie weet zelfs meerdere) verloederde oude landhuizen speelt het koortsdroomsfeertje alleen maar meer in de kaart.

Je wordt constant in meer of mindere mate in het ongewisse gehouden, en vanaf het moment dat je dit feit gewoon aanvaardt en gaat genieten van deze dolle achtbaanrit, in plaats van probeert om alles logisch te benaderen, ga je een geweldige leeservaring tegemoet.

Ga dit dus aub ogenblikkelijk lezen als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in postmoderne literatuur of Latin American Boom-auteurs als Marquez en Cortazar. Dit boek is een ervaring op zich.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:29 uur

geplaatst: vandaag om 13:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.