menu

The Blind Assassin - Margaret Atwood (2000)

Alternatieve titel: De Blinde Huurmoordenaar

mijn stem
3,95 (11)
11 stemmen

Engels
Psychologisch

536 pagina's
Eerste druk: McClelland & Stewart, Toronto (Canada)

De hoogbejaarde Iris Chase kijkt terug op haar leven, waarin haar jongere zus Laura een belangrijke rol speelde. Iris wordt in de jaren dertig door haar vader (wiens fabrieken failliet zijn gegaan) uitgehuwelijkt aan de rijke zakenman Richard Griffen. Iris schikt zich in haar lot, in tegenstelling tot de recalcitrante Laura, die na de dood van haar ouders bij het gezin Griffen komt wonen. Als Laura een relatie krijgt met een communistische vakbondsleider, vreest Richard dat dit schadelijk zal zijn voor zijn politieke ambities in de conservatieve partij.

zoeken in:
3,5
hmm, lastig boek om een nauwkeurig aantal sterren te geven. Aan de ene kant is het, wat de stijl betreft, allemaal wel eens eerder en beter gedaan. Aan de andere kant raakte het verhaal mij enorm en zit het met name aan het begin psychologisch erg sterk in elkaar. En dan komt er een omslagpunt het moment waarop je begint te vermoeden dat niet Laura, maar Iris de she uit "The Blind Assassin" is en is het boek psychologisch gezien niet meer overtuigend. Maar dan leef je inmiddels zo mee met de hoofdpersoon dat het je ook eigenlijk allemaal niet meer uitmaakt.

Al met al 2,5 tot 4,5 ster. Afgerond dus maar een 3,5.

avatar van eRCee
3,0
The blind assassin stond op m'n lijstje omdat ik wat meer vrouwelijke auteurs wil lezen. Dat Atwood ook een plaats inneemt in het publieke klimaatveranderingsdebat (zie bijvoorbeeld de auteurspagina) maakt haar des te interessanter.
In dit boek zijn daarvoor overigens niet echt de sporen te vinden. Het enige maatschappelijke thema dat je erin zou kunnen zien is dat van emancipatie. The blind assassin is een kundig, vaardig geschreven boek. Vooral de schrijfstijl is mooi en misschien wel de grootste troef die de roman te bieden heeft. Daarnaast vond ik de afwisseling tussen het leven van de gezusters Iris en Laura met het verhaal rond de blinde huurmoordenaar goed werken, maar dit subplot raakt in het laatste deel helaas uit beeld. De krantenberichten die er daarnaast doorheen worden gemengd voegen veel minder toe en overtuigen ook niet qua stijl.
De opzet is dus niet helemaal vlekkeloos als je het mij vraagt. Maar het belangrijkste kritiekpunt is dat het boek veel te lang duurt. Zoals aegron al opmerkt is The blind assassin niet bepaald uniek in z'n verhaal of z'n manier van vertellen, en Atwood had er beter aan gedaan het boek met pakweg de helft in te korten. Dat zou vooral de intensiteit ten goede zijn gekomen, omdat na een pakkend begin de roman nu in kabbelend water terecht komt zonder daar ooit nog echt uit te geraken. Dat hoofdpersoon Iris gedurende het leeuwendeel van het verhaal, en in tegenstelling tot haar zus, categorisch weigert haar lot in eigen hand te nemen helpt daarin ook niet mee.
Onderhouden is de kwalificatie die dan overblijft, en dat is voor 600 bladzijden toch wat mager.

avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Eerste druk moet 536 pagina's zijn geweest en latere uitgaven komen boven de 600 uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:42 uur

geplaatst: vandaag om 21:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.