menu

Toffe Peren, Rotte Appels: Warme Waargebeurde Politieverhalen - Gerard Mak (2017)

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd

233 pagina's
Eerste druk: Aspekt, Soesterberg (Nederland)

De vorming van de Nationale Politie gaat gepaard met grote problemen. De kritiek neemt met de dag toe en zelfs de top moet nu erkennen dat het allemaal te hoog gegrepen was. Zo hangt het personeelsplan van de reorganisatie als het zwaard van Damocles boven de politiemedewerkers. Niets is meer zeker. Functies kunnen wijzigen, opgeheven worden of men kan worden herplaatst. Al dan niet tegen de zin van de medewerker. Politiemedewerkers staan onder zware druk. Er zou meer politie op straat komen, het zou minder bureaucratisch gaan, met betere samenwerking en minder papierwerk. Ondertussen lijken de agenten cynisch en stuurloos. Maar niets is minder waar. De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra zijn twee politieagenten, die niets met de reorganisatie te maken willen hebben. Ze werken in de binnenstad van Amsterdam en steken nog geregeld de handen uit de mouwen. Beiden zijn verknocht aan het politiewerk en aan hun stad, aan haar inwoners, de passanten en malloten. Ze kennen hun pappenheimers als geen ander en zijn in hun werk creatief genoeg om zelf de meest gekke problemen op te kunnen lossen. Gewoon, agenten van de straat. Met hun verhalen belichten ze de alledaagse incidenten, ontroerende ontmoetingen, menselijk leed, kleine en grote criminaliteit. Het gaat om de rauwe en eerlijke realiteit van alledag in een grote stad, het dagelijks werk van wijkgebonden politiemensen. Waargebeurde verhalen die met veel gevoel voor humor en ironie geschreven zijn.

zoeken in:
avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
De herdruk van eind januari 2018 is dubbel zo dik met 466 pagina's! Aspekt zou Aspekt niet zijn zonder een plotomschrijving waar men eerst een lap algemene informatie voorgeschoteld krijgt met op het eind nog wat verhalend element; de inbreng van de auteur.

avatar van Shaky
1,5
Het boek bestaat uit een aantal verhalen uit de carrière van de agenten Frits Burghols en Sem Leenstra. Ze maken dagelijks opmerkelijke dingen mee en een aantal van deze voorvallen zijn in bijzonder korte verhaaltjes opgeschreven in dit boek. De verhalen beslaan rond de vijf pagina's per verhaal en zijn vrij standaard en overbekend.

Als lezer werd ik geen moment gegrepen door de verhalen. Het ontroerde me niet, ik hoefde er niet om te lachen en wat ik vooral storend vond; het is zo simplistisch geschreven dat ik me begon te ergeren aan het niveau. Het feit dat ik twee van deze verhalen reeds jaren geleden op mijn werk heb gelezen via een 'urban legends' website, hielp nu niet bepaald bij het volledig geloven van een aantal verhalen. Het is me ook niet duidelijk hoe men claimt te weten wat er allemaal precies gezegd is tussen vier muren bij de familie van enkele personages in dit boek en vrijwel elk verhaal eindigt met een soort 'punchline', een clue.

Dit boek was echt helemaal niets voor mij. Ik twijfel er niet aan dat dit door de schrijver met veel liefde is gemaakt maar het is mij echt te veel lollig gedoe en daarnaast is het te veel opgesmukt voor mijn gevoel. De politie zal toch echt wel bijzonder veel interessante zaken meemaken en het interessante zit hem daarbij juist vaak in het ogenschijnlijk alledaagse. Daar zou ik dan ook veel liever over lezen dan over semi-aparte zaken die als mop worden overgebracht.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:35 uur

geplaatst: vandaag om 23:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.