Als ik vandaag overleef, zal ik morgen vrij zijn
“Nou, nou,” mompelde ik in mezelf bij de quote van Desmond Tutu op de cover van ‘De keuze’ geschreven door klinisch psycholoog Dr. Edith Eva Eger. De Nobelprijs winnaar was van mening dat het boek van EEE
‘Een geschenk aan de mensheid is. Een van die zeldzame en onvergankelijke verhalen waarvan je niet wilt dat ze eindigen en die je voorgoed veranderen.’
Dat zou vast wel meevallen, goed voor de verkoop. Zo hoog wordt het tot nu toe op deze site niet gewaardeerd…
Het boek van EEE heeft na het voorwoord vier delen, het eerste deel beschrijft vooral het leven in haar ouderlijk huis en de deportatie en gevangenschap naar en in Auschwitz, waar EEE anderen hielp, deelde, waar ze ook geholpen werd en zichzelf telkens weer toesprak ‘Als ik vandaag overleef, zal ik morgen vrij zijn.’ De daarop volgende delen volgen haar bevrijding, de vrijheid zelf en het slotdeel ‘Genezing’. In dit laatste deel veel voorbeelden: hoe werkt EEE met de mensen die bij haar aankloppen of die naar haar doorverwezen zijn. Opmerkelijk hierbij dat zij niet alleen begeleidt, meermaals wordt expliciet benoemd wat patiënten brengen, hoe EEE evengoed van hen leert en wat.
Voor mij heeft EEE een boeiende en prettige schrijfstijl, hiernaast waardeer ik de opbouw en inhoud van het boek hoog. Al in haar inleiding heeft ze me bij mijn kladden, ik ben bijna bij EEE in haar spreekkamer, waar ze dan nog niet weet dat de patiënt tegenover haar, een commandant, een pistool bij zich heeft. Ze observeert zijn katatoon gedrag. EEE voelde bij zijn binnenkomst wel direct gevaar. Wat ze doet zet bij mij een toon.
Erna volgen de genoemde delen waarbij ik pas in het laatste deel achter het verdere verloop van de behandeling van de commandant kom. EEE beschrijft hiernaast regelmatig met enkele woorden een verduidelijking bij een vroegere situatie met de toevoeging dat ze de verduidelijking destijds nog niet wist. Persoonlijk vind ik deze verklaringen te waarderen, het tekent voor mij dat EEE rationeel eveneens wéét waar ze het over heeft, wat gevolgen van de gebeurtenissen in haar leven zijn (geweest) of hoe het in leven van anderen kan spelen.
Vanzelfsprekend leeft EEE met haar verleden, onder andere heeft ze voor Mengele moeten dansen en werd ze voor dood achtergelaten op een stapel levenloze lichamen. De gedachte ‘vandaag overleven en morgen vrij zullen zijn’ was één ding, erna volgde de ironie van vrijheid, het was in vrijheid moeilijker om hoop en een doel te vinden. EEE verzet zich tegen het feit dat PTSS en stoornis wordt genoemd. Het is volgens haar geen ontregelende reactie op een trauma, maar een natuurlijke en normale reactie; de innerlijke wereld is geen bron meer van kracht, maar van pijn, verlies en angst, van herinneringen die niet meer te stoppen zijn. Voor EEE waren er twee werelden, de ene waarvoor ze koos: haar leven in vrijheid herpakken, werken, kinderen opvoeden, studeren. Hiernaast het leven als immigrant, de taal (nog) niet spreken, discriminatie, de schaamte die dit met zich mee bracht en die ze haar kinderen wilde besparen, haar vroegere wereld die ze ontkende maar zonder toestemming zich tot haar doordrong.
EEE hoopte dat haar boek een instrument naar genezing zou zijn, ze stelt: misschien moet je als je wilt genezen niet het litteken willen uitwissen of repareren. Genezen betekent dat een wond verzorgd moet worden.
‘De keuze’ is voor mij nergens te zwaar, dat komt door de kracht van deze vrouw, de doelen die ze vindt. Hoe ze dit gebruikt in haar werk. We hebben niet altijd regie over wat er gebeurt, maar over hoe we ermee omgaan wel. Daar hebben we een keus, hoe klein ook en in onszelf.
EEE draagt haar boek op aan de vijf generaties van haar familie. Een mooier geschenk kon ze hen m.i. niet geven. En Desmond Tutu? Ik ben het bij nader inzien met hem eens. Ik neem dit boek mee in mezelf.
5*