menu

Ik 2.0 - Koen Van der Cruyssen (2018)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

181 pagina's
Eerste druk: Elikser, Leeuwarden (Nederland)

Ik 2.0 schetst het spiritueel ontwaken van Jessica, een jonge vrouw. Een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd doet haar wereld wankelen. Ze wordt tot reflectie gedwongen, analyseert haar omgeving en waant zich in Maskerland. Maar een eindpunt in haar denken is deze analyse allerminst. Ontmoetingen en gebeurtenissen brengen haar waardevolle inzichten. Hierbij wordt Jessica geconfronteerd met tal van gevoelige thema's, zoals kinderwens, celibaat, seks, euthanasie en monogamie/polyamorie. Dit alles probeert ze in een spiritueel daglicht te plaatsen, waardoor ze geleidelijk een nieuw leven uitbouwt. Dan doet ze een angstaanjagende ontdekking en is gedwongen politiehulp in te schakelen. Niets is nog wat het lijkt. Uiteindelijk komt ze tot de conclusie: groei eindigt nooit. En dat is een geweldige troost

zoeken in:
5,0
Bij het zien van de vrouw op de cover van Ik 2.0 van Koen van der Cruyssen word je nieuwsgierig naar waar ze aan denkt, waar ze zich zorgen om maakt. Je wilt weten wat er met de titel wordt bedoeld.


Meteen vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en kan je niet meer stoppen met lezen. Het is zo'n verhaal waarvan je steeds wilt weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt. Je voelt de angst, het verdriet, het geluk, de boosheid, de schaamte en de twijfel van de hoofdpersoon. Ze kruipt in je of je nu wilt of niet. Ze zet je aan het denken over diverse levensvragen als monogamie, polyamorie, geloof, eeuwige liefde, kinderwens, de juiste keuzes maken. Mede dankzij bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen wordt ze daarmee geconfronteerd en geeft ze haar mening over mensen die een masker dragen. Geen onderwerp wordt er geschuwd.

Het verhaal kan voor velen (deels) herkenbaar zijn. Ik 2.0 geeft heel goed weer hoe de maatschappij over mensen als Jessica denkt en dan met name in de zogenaamde 'goede' buurten waar veel mensen een masker dragen, waar het niet geoorloofd is om echt jezelf te zijn. Uiteindelijk blijkt dat het bij de zogenaamd perfecte mensen ook niet allemaal perfect loopt, dat daar ook wel eens iets mis gaat.

Je ziet de hoofdpersoon groeien door de ontmoetingen en de gebeurtenissen die ze heeft meegemaakt. Ze ontdekt steeds beter wie ze is en wat ze wilt in het leven, wat echt belangrijk voor haar is ongeacht wat een ander daarvan denkt. Ze weet haar levensvisie heel erg goed uit te leggen waardoor je gaat nadenken hoe jij zelf in het leven staat en of je wel echt bent of een masker draagt.

Het verhaal kent diverse verrassende wendingen die je niet aan ziet komen. Bepaalde personen blijken niet te zijn wie ze zijn, andere personen blijken toch aardiger te zijn dan eerst gedacht en weer andere personen blijken niet zo aardig te zijn als ze op het eerste gezicht lijken.

Kortom; Ik 2.0 van Koen van der Cruyssen is een verhaal dat (deels) herkenbaar kan zijn voor velen dankzij de levensvragen. Het is een taboe doorbrekend verhaal dat onderwerpen als polyamorie en euthanasie bespreekbaar maakt, waar je anders naar gaat kijken.

Houd de doos met tissues wel bij de hand, want er zit een heel erg emotioneel stukje in.

avatar van Djumbo
3,5
Spiritualiteit .... vrij zijn... van normen , leven naar eigen inzicht . Trachten eerlijk te zijn. Boeiende thematiek. Leest vrij vlot .... gelukkig niet "te" zweverig . Heb er wel van genoten. Een groot aantal zaken herken ik wel in Jessica.
Voor velen is dit boek wel een aanrader ....

Gast
geplaatst: vandaag om 05:22 uur

geplaatst: vandaag om 05:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.