menu

Lokerman: Het Tragische Oorlogsverhaal van de Limburgse Verzetsleider Die Verraden Werd - Marie-Cécile van Hintum (2019)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie / Oorlog

204 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Op een avond in mei 1944 wordt Jo Lokerman in Maastricht door de Duitsers gearresteerd. De voorman van een Maastrichtse verzetsgroep en helper van vele onderduikers valt in handen van Richard Nitsch, ‘de beul van de Sicherheitsdienst’. Tientallen leden van Lokermans groep wacht die nacht hetzelfde lot. Ze zijn verraden door een gewiekste spionne, het liefje van SD-chef Max Strobel. Wekenlang worden de arrestanten verhoord en gruwelijk mishandeld. Vijf van hen zullen de oorlog niet overleven. 'Lokerman' is de aangrijpende reconstructie van de lotgevallen van een Limburgse verzetsleider, die in mei 1940 een van de eerste verzetsdaden van Maastricht pleegt. Hij weet velen uit handen van de bezetter te houden, maar vindt zelf in concentratiekamp Neuengamme de dood. Nooit hebben Lokermans vrouw en drie kinderen hem na die fatale avond in mei 1944 teruggezien – een geschiedenis die tot in het heden haar sporen nalaat.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:54 uur

geplaatst: vandaag om 12:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.