menu

Niemandskind - Anne-Marie Hooyberghs (2014)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Streek/Familie / Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Zomer & Keuning, Utrecht (Nederland)

Suzy groeit op in het weeshuis van de zusters van de liefde. Maar liefde, dat is nu juist waar het aan ontbreekt. Het zijn regels en straf wat de klok slaat. Met haar vragen en problemen kan Suzy bij niemand terecht en voor een knuffel of een troostend gebaar is geen ruimte. Het is een gemis dat ze haar hele leven zal blijven voelen, ook in haar huwelijk. Suzy vreest dat ze nooit zal ervaren wat echte liefde is.

zoeken in:
avatar van Tiany
4,0
Met dit boek had ik moeite om te stoppen met lezen, het leven van kleine Suzy en haar pasgeboren (half-) broertje, begon miserabel zonder een greintje liefde van hun doorslechte moeder. Ze haatte haar kinderen door en door. Onbegrijpelijk. “Gelukkig” werden beide kinderen weggehaald bij hun moeder. Het zoontje kon terecht bij zijn grootouders, Suzy was helaas ook niet gewenst door haar biologische grootmoeder. Ze werd ondergebracht bij de nonnen in een weeshuis in Antwerpen. De kinderen kregen een warm bed en eten, maar eveneens geen sprankeltje vriendschap of liefde van de nonnen, integendeel. Van kleinsaf moesten ze hun kost en inwoon verdienen door te poetsen, wassen, handwerken, koken, voor andere kinderen zorgen, enz. Tegenspraak, of kleine misstap, weer zeer zwaar gestraft, bijna middeleeuws. Suzy onderging haar lot, werd steeds volgzamer, en wist niet beter dan dat de nonnen haar beschermers waren tegen de wrede verdorven buitenwereld, wat ze haar steeds wijsmaakten. Met de jaren werd de sfeer iets gemoedelijker in het klooster, maar nog steeds koud en streng. De nonnen beslisten waar en wanneer ze ging werken, ze beheerden haar loon, ze kozen voor haar een huwelijkspartner, waar het ook erg fout mee liep, ik wou dat ik die man zijn nek kon omwringen Suzy wist zo weinig over het werkelijke leven dat ze alles onderging, tot de dag dat haar 3 kinderen oud genoeg waren en op eigen benen konden staan……toen is ze voor het eerst in haar leven voor zichzelf opgekomen. Zeer droevig, maar prachtig geschreven boek. Ik leefde zeer met Suzy mee.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:00 uur

geplaatst: vandaag om 11:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.