menu

Beloved - Toni Morrison (1987)

Alternatieve titel: Beminde

mijn stem
3,84 (28)
28 stemmen

Engels
Historisch / Psychologisch

324 pagina's
Eerste druk: Alfred Knopf, New York (Verenigde Staten)

De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop en angst haar dochtertje Beminde om haar voor slavernij te behoeden. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder.

zoeken in:
avatar van ANDREO
5,0
Door dit boek heb ik begrepen hoe belangrijk Afro-Amerikaanse schrijvers voor de literatuur zijn!

avatar van Chungking
5,0
Toch wel Grote Klasse hoor. Het taalgebruik en vooral de beeldspraak sluiten naadloos aan bij het onderwerp en de tijdsgeest. Ook de manier van vertellen en de gekozen opbouw doet het verhaal helemaal tot zijn recht komen: in plaats van droogweg de gebeurtenissen te beschrijven ligt de focus op hoe de verschillende personages hiermee omgaan.

Het duurde wel een bladzijde of 50 voor ik er helemaal in geraakte, maar het is een geweldig en subtiel boek over een van de 'zwartste' periodes van de (Amerikaanse) geschiedenis.

5,0
Seth is als slaaf tewerkgesteld op de Home Sweet Farm. Ze trouw (onofficieel) er met Halle. Samen krijgen ze verschillende kinderen. Bij Seth’s laatste zwangerschap vlucht ze richting Cincinnati, Ohio. De tocht is zwaar; ze heeft weeën, loopt blootvoets en heeft geen energie meer. Ze probeert zichzelf al kruipend vooruit te krijgen en staat op punt om het op te geven als daar Amy Denver is. Een blank meisje dat haar reddende engel blijkt en haar toch laat doorzetten. Seth noemt haar dochter Denver, verwijzend naar dit meisje. Seth gaat bij haar schoonmoeder inwonen in huis 124. Het huis lijkt te spoken. Seth & Denver denken dat dit komt doordat het huis behekst is door Seth’s eerste dochter.
Na het overlijden van haar schoonmoeder, Baby Suggs, komt er een meisje aangelopen. Ze noemt zichzelf Beminde. Seth is ervan overtuigt dat zij haar Beminde is. Seth heeft namelijk haar eerstgeboren dochter vermoord en op haar grafje stond ‘Beminde’ aangezien er niet genoeg geld was voor meer letters.

Doorheen het verhaal worden verschillende personages/perspectieven belicht waarbij het schokkende verhaal vorm wordt gegeven. Langzaamaan wordt duidelijk welke verschrikkelijke gebeurtenissen er zijn gebeurd in het verleden.

Morrison heeft een speciale schrijfstijl die wel makkelijk leesbaar is met knap taalgebruik. Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd waardoor het een verhaal is waarbij je concentratie nodig is. Morrison weet heel wisselende gevoelens op te roepen. Je krijgt het gevoel je te kunnen inleven als een (ex-)slaaf in 1873. De gruwelheden van de slavernij komen keihard binnen. De ontmenselijking, wrede behandelingen maken dat je een raar gevoel krijgt en je minderwaardig, vernederd voelt. Ze weet bepaalde passages perfect te verwoorden!

‘De jongens kwamen erachter dat ik het verklikt had. Eentje mocht van meester mijn rug openhalen en toen die weer dicht ging was het een boom. Doe groeit er nog steeds.’
‘Ze gaven je met de zweep?’
‘En ze namen mijn melk.’
‘Je was zwanger en ze sloegen je?’
‘En ze namen mijn melk.’


Een prachtige en aangrijpende passage die Seth’s moederliefde toont. Ze ondergaat alle gruwelheden maar heeft het het moeilijkst met het feit dat ze haar melk afnamen. Hierdoor kon háár kind onvoldoende voeding krijgen. De rest is onbelangrijk..

Het soort boek dat je 10x zou moeten lezen om meer inzicht te kunnen krijgen in de symbolieken achter de vele gebeurtenissen. Het ideale verhaal om met meerdere personen te lezen en exploreren om zo tot achterliggende ontdekkingen te komen van het verhaal. Er zit zo veel gelaagdheid in het boek dat ik het gevoel heb dat ik dit onvoldoende heb kunnen onderzoeken na het 1x te lezen. Een bijzonder en uniek verhaal dat blijft hangen!

Morrison Toni is een Afro-Amerikaan schrijfster wonende te Ohio. won in 1987 de Pulitzer Prize met dit boek. Later in 1993 won ze de Nobelprijs voor de literatuur voor haar oeuvre.

avatar van Raskolnikov
4,0
Wat een rijke, moeilijke roman vol contrasten, die na één leesbeurt nog lang niet al haar geheimen prijsgeeft. Het trauma van het slavernijverleden is zo beschreven dat de herinneringen als vage flarden opduiken. Daarmee lijk je als lezer mee te voelen hoe slachtoffers de barrière van verdringing stukje bij beetje opgeven, in een lang proces van acceptatie. Het gaat bij die herinneringen niet om het precieze voorgevallene, maar meer om het abstracte effect ervan op personages als Seth, een in onvrijheid opgegroeide vrouw die de slavernij hoogzwanger heeft kunnen ontvluchten. Met name de deuk die haar moederschap oploopt komt prominent aan bod, via oa de terugkerende herinnering aan moedermelk die haar ontnomen is. Dit is een roman die qua psychologisch inzicht nooit door een blanke auteur geschreven had kunnen worden, en ook nooit door een man. Toch zijn de thema’s universeel; het doorwerken van een traumatisch verleden op latere generaties, slaat natuurlijk in de eerste plaats op een samenleving die nog altijd worstelt met haar verleden, maar vanuit een andere context kan het ook op het persoonlijke niveau herkenbaar en aangrijpend zijn wat Morrison hier beschrijft.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:35 uur

geplaatst: vandaag om 12:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.