menu

At Swim-Two-Birds - Flann O'Brien (1939)

Alternatieve titels: Tegengif | Op Twee-Vogel-Wad

mijn stem
4,00 (8)
8 stemmen

Engels
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Longmans, Green & Co., Londen (Verenigd Koninkrijk)

De hoofdpersoon uit 'At Swim-Two-Birds' is een student uit Dublin, die in plaats van naar colleges te gaan, rondhangt met vrienden. Hij besluit een roman te gaan schrijven over een een Ierse schrijver die westerns schrijft. Daarnaast is hij bezig met het vertalen van een aantal Ierse legendes en maakt hij aantekeningen over zijn studie. Al gauw begint alles door elkaar te lopen.

zoeken in:
4,0
Lastig om hier een waardering aan toe te kennen. Als experiment krijgt het zondermeer 5 sterren. Minstens zo origineel als "Als op een Winternacht een Reiziger" en ik kan me goed voorstellen dat dit boek in het rijtje "Tristram Shandy" en "Ulysses" past.

Toch was het erg moeilijk om in het verhaal te komen. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, aangezien het een verhaal in een verhaal in een verhaal is (met nog een paar zijverhalen). Maar ook de stijl was niet prettig lezen. Na een tijdje wen je hier aan en wordt het ook beter leesbaar.

Het idee is grandioos, de uitwerking iets minder. Al met al 4 sterren en absoluut een aanrader voor de liefhebber van de meer experimentele roman.

avatar van DvonGeem
4,0
Boeken die één grote grap zijn komen zelden voor. Denk aan Tristram Shandy of Finnegans Wake. Dat zijn geen boeken die vol grappen staan - de boeken zelf zijn de grap. Tot die categorie behoort ook At Swim-Two-Birds van Flann O'Brien. Ik heb het in tegenstelling tot die twee andere helemaal uitgelezen, meermalen.

avatar van Pythia
4,5
Dankjewel voor de tip aan deze user, aegron; ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb, en dat zou zonder tip niet gebeurd zijn.
Je moet inderdaad even wennen aan de schrijfstijl en goed blijven opletten waar je je bevindt in de verhalen. Het lijkt een raamvertelling met dubbel glas maar met een open deur.
De uitweiding op blz. 26 (Nederlandse vertaling) maakte me duidelijk waar het boek eigenlijk over gaat.
“Het was ondemocratisch om karakters te dwingen eenvormig goed of slecht, arm of rijk te zijn. Aan een ieder moest een eigen leven, een eigen wil en een fatsoenlijk levenspeil worden toegestaan”. “ Personages moesten onderling verwisselbaar zijn tussen het ene boek en het andere. Het gehele lichaam van de bestaande literatuur zou moeten worden beschouwd als een voorraadschuur waaruit scherpzinnige auteurs hun karakters naar behoefte zouden kunnen halen, om slechts dan zelf scheppend te werk te gaan als een geschikt bestaand voorbeeld niet aanwezig was. De moderne roman moest voornamelijk een boek met verwijzingen zijn. De meeste auteurs besteedden hun tijd met dingen te zeggen die al gezegd waren – en meestal veel beter”.
De Engelstalige wikipedia was ook verhelderend. Achtergrond informatie, en een toelichting op de intrigerende titel.
At Swim-Two-Birds - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Ik vond het originele, sprookjesachtige, fantasy avonturen en ik heb het met veel plezier gelezen.

4,0
You're welcome

avatar van Paalhaas
4,0
Een totaal krankzinnig boek dat een dikke middelvinger op lijkt te willen steken naar alle conventies over hoe een boek geschreven dient te worden. Na het lezen zou je kunnen concluderen dat O'Brien er zo één is die met veel genoegen balanceert op het randje tussen genie en gekte. Het boek springt van de hak op de tak en beweegt zich door een breed spectrum van stijlen en sferen. Geen lichte kost, vooral in het begin is het even aanpoten, maar er valt genoeg te genieten. Anarchistisch, knotsgek en bij vlagen geniaal!

4,0
Het eerste postmodernistische boek?

Gast
geplaatst: vandaag om 12:17 uur

geplaatst: vandaag om 12:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.