menu

Wir Zogen in das Feld: Erzählung - Justus-Wilhelm von Oechelhaeuser (1960)

Alternatieve titel: Pantsercommandant aan het Oostfront

mijn stem
geen stemmen

Duits
Oorlog / Waargebeurd

267 pagina's
Eerste druk: H. Boldt, Boppard am Rhein (West-Duitsland)

Dit is een van de grimmigste boeken over de genadeloze strijd tussen Duitsers en Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is het waargebeurde relaas van de bittere ontgoochelingen van normale individuen, die totaal onvoorbereid terechtkomen in de meest onmenselijke strijd, waarin al hun illusies aan flarden worden geschoten, totdat er zelfs geen schaduw meer van over lijkt. Als ontzielde automaten trekken ze voort door een kapotgeschoten landschap, door verlaten dorpen en verwoeste streken. Om hen heen opereren de dood en verderf zaaiende SS-eenheden. Achter de frontlinie proberen hun verre superieuren wanhopig de Wehrmacht van de meest barbaarse opdrachten te vrijwaren. Maar de verbindingen zijn vaak slecht, de vijand is overal en nergens, en de mannen worden gedreven door een blinde woede: om hun doden, hun gewonden, om heel de barbaarsheid van de oorlog, waartegen ze zich blijven verzetten. Het gaat hen allang niet meer om winnen of verliezen. Eer en roem zijn zinloze begrippen geworden. Ze hechten nergens meer geloof aan en vertrouwen slechts elkaar. Alleen dan misschien hebben ze nog een kans deze hel levend te verlaten.

zoeken in:
Heb de vertaling naar aanleiding van de plot met als doorslaggevend element de NBD|Biblion recensie gekocht, maar ik had er meer van verwacht. Ik reken mijzelf niet onder de mensen met stalen zenuwen, dat was volgens de recensie de doelgroep, maar kan niet ontkennen dat ik alle vertalingen van Sven Hassel heb gelezen. Zijn boeken zijn heel wat harder en grimmiger dan deze J.W. von Oechelhaeuser die meer in het lazaret, op verlof of in opleiding is, dan dat hij aan het front staat. En wat hij daarover schrijft komt soms onsamenhangend, onlogisch en incompleet over. De auteur meldde zich op 19-jarige leeftijd voor een korporaals-opleiding met eenzelfde soort bezieling als in WOI, maar die totale ontgoocheling valt tot nu toe niet echt te proeven (met nog 50 blz te gaan). Hij heeft iig een misdaad op zijn naam staan door in de winter een Russische gevangene zijn laarzen te ontnemen. Ik had meer van dit soort en ergere misstanden verwacht gezien die plot.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:21 uur

geplaatst: vandaag om 08:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.