menu

Le Tartuffe ou L’Imposteur - Molière (1669)

Alternatieve titel: Tartuffe

mijn stem
3,21 (7)
7 stemmen

Frans
Toneelstuk
Humoristisch

141 pagina's
Eerste druk: Jean Baptiste Poquelin, Parijs (Frankrijk)

Ondanks waarschuwingen van zijn schoonbroer Cléante en de dienstmeid Dorine, valt de schijnheilige en onhandige Orgon voor de manipulatie van Tartuffe, die hem helemaal in zijn macht krijgt. Terwijl Orgon zijn dochter Marianne ten huwelijk aanbiedt – die al verloofd is - probeert Tartuffe ook nog een ander meisje te verleiden.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,0
Dit stuk waarin de hypocrisie van geestelijken gehekeld wordt is een stuk minder sterk dan De Misantroop. Het stuk is flink herbewerkt omdat het niet in goede aarde viel bij Lodewijk de 14e. Nu is het allemaal nogal tam; een geestelijke die niet zo vroom is als hij zich voordoet is wel het laatste wat ons bevreemdt. De spanning in dit stuk is niet goed opgebouwd. Er is maar 1 personage dat blindelings vertrouwt op Tartuffe; alle andere personages hebben zijn hypocrisie door. Ook de lezer wordt geen moment voorgehouden dat het anders in elkaar zou kunnen steken. Een paar aardige momenten, maar de faam van het stuk ontgaat me.

Gelezen en geschreven in 2011

Gast
geplaatst: vandaag om 13:01 uur

geplaatst: vandaag om 13:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.