menu

Elizabeth Costello - J.M. Coetzee (2003)

mijn stem
3,69 (21)
21 stemmen

Engels
Sociaal

224 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Elizabeth Costello is 66 jaar oud en komt uit Australië. Ze is de bekende auteur van The House on Eccles Street en vele andere romans. Haar zoon John begeleidt haar regelmatig, zij het met gepaste tegenzin, op haar schrijverstournees. Elizabeth krijgt een literaire prijs en probeert onder het ceremonieel uit te komen; terwijl zij zich terugtrekt in haar hotelkamer, wordt John verleid door een journaliste die hem eigenlijk alleen over zijn beroemde moeder uit wil horen. Haar roem brengt haar over de hele wereld. In Amsterdam houdt Elizabeth een lezing die desastreus afloopt, en ze bezoekt in Zuid Afrika haar zus Blanche, met wie ze lang geen contact heeft gehad; het lukt haar niet de oude vertrouwelijkheid tussen hen beiden te herstellen. Elizabeth roert elementaire en voor haar wezenlijke thema's aan in voordrachten en gesprekken.

zoeken in:
4,5
Tijd om het gemiddelde van dit boek eens flink op te schroeven.

Wat een gewéldig boek! Het is zeker niet een van de makkelijkste boeken (ik denk dat het zelfs een van de pittigste romans is die ik heb gelezen), maar het boek is niet minder dan briljant.

Elizabeth Costello is een stylistisch experiment. Maar anders dan bijvoorbeeld House of Leaves zit de stijloefening niet in de originele lay-out en bladspiegel. Deze roman is een raamvertelling en een essaybundel ineen. Coetzee heeft lezingen die hij in een eerder stadium zelf gehouden heeft verwerkt in deze roman. Hierdoor is deze roman enorm rijk aan ideeën. Bio-industrie, de toekomst van de letteren, Afrikaanse literatuur, allemaal komt het aan bod.

Tegelijk is ook deze roman weer een genot om te lezen vanwege de overvloeiende intertextualiteit. Zoals Tarantino eindeloos veel verwijzingen in zijn films stopt, zo verwijst Coetzee naar vele andere romans. Ook hier wordt Kafka impliciet en expliciet weer ten tonele gevoerd (met als hoogtepunt het laatste hoofdstuk).

Ook de manier waarop Coetzee (met name aan het begin van het boek) speelt met de lezer, door in het verhaal in te grijpen is een leuke (niet origineel misschien) vondst.

Al met al verdient dit boek een veel hogere waardering dan het op dit moment heeft en kan ik het iedereen van harte aanraden.

4,5*

4,5
mdj
Filosofie en literatuur worden in dit boek heel mooi verweven (zonder dat het pretentieus wordt). Inderdaad beslist geen makkelijk werk en de verschillende stukken vind ik niet allemaal even goed/boeiend, maar alleen al vanwege The Lives of Animals een van mijn favoriete boeken. Geweldig knap de onmacht die hierin beschreven wordt van een overtuigd vegetariër te leven tussen vleeseters die doen wat jij geheel immoreel vindt en vergelijkbaar met de holocaust en van wie je (van sommigen) toch kunt houden. Zonder dat het heel clichématig wordt of dat alleen het standpunt van Costello verwoord wordt, ook hoe anderen tegen haar fanatisme aankijken wordt mooi weergegeven (de ergenissen van de schoondochter).

Erg interessant is verder het verhaal waarin Costello een lezing wil houden waarin het gaat om de vraag of een boek waarin de nazibeulen heel goed/literair mooi beschreven worden mensen slechter kan maken. Of mooie literatuur over iets slechts dus moreel verantwoord is. Ze gaat dit doen aan de hand van een voorbeeld maar krijgt kort voor haar lezing te horen dat de auteur van dit voorbeeldboek in de zaal aanwezig zal zijn en krijgt dan met het dilemma te maken of ze haar verhaal dan moet aanpassen of niet.

avatar van thomzi50
4,0
Ontzettend ambitieus en boeiend boek, dat ik helaas wel in Nederlandse vertaling las, waardoor ik niet de volledige versie van het werk in handen heb gekregen (enkele verhalen waren eerder al uitgegeven door Ambo/Anthos en mochten dus niet door de Nederlandse uitgave van Cossee worden gebruikt). Niettemin een volledig overtuigend geheel, met een werkelijk fantastische opzet - bijna alle grote thema's komen even langs - en een ijzersterke schrijfstijl. Niet alle delen konden me even veel bekoren, maar als geheel stond het als een huis. 4*

3,5
Interessant boek, dat dankzij de structuur verschillende onderwerpen kan behandelen zonder dat het te veel uitwaaiert. Niet alles is even boeiend (The humanities in Afrika deed me bijvoorbeeld niet zoveel), maar de stukken over Animal Rights en Evil stellen daar genoeg tegenover.

In het laatste hoofdstuk vond ik de Kafka-referentie wat al te duidelijk, maar het punt dat ze in daar maakt is evengoed interessant. In de loop van het boek twijfelt Costello steeds meer aan haar eigen standpunten, met als resultaat dat ze in een soort voorportaal van de hemel blijft steken omdat ze geen geloof heeft. Dat ze openstaat voor allerlei gedachtes wordt uiteindelijk meer gezien als een beperking dan als een kracht, omdat het tot besluiteloosheid leidt.

Wat mij betreft een treffende weergave van de dilemma's waar je (als schrijver) mee te maken kunt krijgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:47 uur

geplaatst: vandaag om 06:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.