menu

Ryōjū - Yasushi Inoue (1949)

Alternatieve titels: Het Jachtgeweer | 猟銃 | The Hunting Gun

mijn stem
3,30 (5)
5 stemmen

Japans
Psychologisch / Romantiek

80 pagina's
Eerste druk: 松竹, Tokio (Japan)

In deze raamvertelling ontvouwt zich de tragische historie van drie vrouwen: Shoko, de dochter, die na haar moeders dood diens dagboek leest en ontdekt dat zij een affaire had. Midori, de bedrogen vrouw die wist dat haar man haar ontrouw was, maar dit altijd voor zich heeft gehouden, en ten slotte Saiko, de minnares die haar beste vriendin heeft verraden. Elk schrijven zij een brief die een nieuwe betekenislaag toevoegt aan dit verhaal van een onmogelijke liefde.

zoeken in:
...stilte...
Dit boekje vond ik in een 1 euro bak. De boekverkoper dacht waarschijnlijk dat het een goedkoop prulletje was. Maar dit is een uitgave van Bananafish (de uitgeverij voor vreemd genoeg onvertaalde literatuur) en deze uitgever wil zich onderscheiden doormiddel van de vormgeving. Helaas lijkt het tegendeel het geval, want er verschijnen geen nieuwe titels meer van Bananafish.

Het jachtgeweer van Yasushi Inoue is een prachtige novelle in de stijl van Junichiro Tanizaki. De brieven van de drie vrouwen belichten de gebeurtenissen vanuit een verschillend perspectief. Een methode die meer in de literatuur wordt toegepast, zoals b.v. in Kentering van een huwelijk van Sándor Márai.

Nu ik het uit heb kan ik de vormgeving van het boekomslag beter waarderen. De illustrator heeft het gelezen en begrepen, dat blijkt uit de manier waarop de slang door de tekst kronkelt...

avatar van mjk87
2,0
Mwoh. Dit verhaal wordt gebracht als raamvertelling, maar zoals zo vaak is het wat gekunsteld en vind ik de vorm niets toevoegen aan , hoewel dat stukje dat de raamvertelling maakt nog wel het boeiendst was. Daarna volgen drie brieven van drie vrouwen, maar twee ervan zijn erg melodramtisch en de middelste is wel oké maar ook met emoties erin die mij weinig doen. Het idee is an sich wel aardig, maar de uitkwering een stuk minder. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:54 uur

geplaatst: vandaag om 11:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.