menu

Refugee - Alan Gratz (2017)

Alternatieve titel: Vluchteling

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Engels
Jeugdboek
Sociaal / Politiek

352 pagina's
Eerste druk: Scholastic, New York (Verenigde Staten)

'Vluchteling' beschrijft de levens van Josef, Isabel en Mahmoud. Zij zijn door tijd en ruimte gescheiden, maar hebben desondanks veel met elkaar gemeen. Door het dreigende gevaar in hun landen van herkomst, is ieder van hen noodgedwongen te vluchten. Josef leeft in het Duitsland van de jaren dertig, waar hij als Joodse jongen niet langer veilig is. Samen met zijn familie vertrekt hij per schip naar de andere kant van de wereld. Isabels verhaal speelt in 1994, in het zeer onrustige Cuba. Haar familie en zij hopen veiligheid en vrijheid in Amerika te vinden, waar ze op een vlot naartoe varen. Mahmoud komt uit Syrië, waar in 2015 geweld en vernietiging de overhand hebben. Dit is voor zijn familie en hemzelf de reden om zich richting Europa te bewegen. Alle drie laten ze noodgedwongen alles wat vertrouwd is achter in hun zoektocht naar een betere toekomst.

zoeken in:
avatar van H€yoka
2,0
Na Out of My Mind was Vluchteling het tweede boek dat ik in de Boektoppers reeks mocht lezen. Boektoppers is een initiatief waarbij uitgeverij Van In periodiek 5 jeugdboeken voor (toekomstige) leerkrachten klaarzet. Die boeken zouden dan een inzicht moeten geven in wat jonge mensen leuk en boeiend vinden. Sta me toe dat ik het moeilijk heb met hun keuze.

Vluchteling is een boek waar 3 aparte verhalen verteld worden, die aan het einde uiteraard wat samenhang vertonen. Hoewel ik eerder al boeken las met wisselende verteller per hoofdstuk en dat me zelden stoorde, had ik hier moeite om in het verhaal te komen. De onderlinge draad blijft lang verborgen en dan krijg je al snel een verhakkeld geheel waar ik niet in kwam.

De schrijfstijl is behoorlijk vlot en wel aangepast aan jonge lezers. Maar de verhaallijn en onderliggende boodschap zijn flauw, haast kinderachtig. De vluchtelingen zijn goed, wat ze waar en wanneer dan ook doen. Een voorbeeld: Als Syriërs op de grond vallen om te bidden, worden ze door de lokalen onvriendelijk bekeken. Dat het jongetje niet begrijpt waarom iemand iets heeft tegen zijn dagdagelijkse gewoonte, past perfect. Maar in zo'n jeugdboek kan je volgens mij perfect uitleggen dat de anderen ook maar reageren op iets wat ze niet kennen en dat dit haast een natuurlijke reactie is. Dat gebeurt nergens, westerlingen zijn onverdraagzaam, dat lijkt hier wel de boodschap van de auteur.

Kortom: het is een boek dat ik nooit aan mijn leerlingen zal voorleggen. Al was het maar omdat er in de literatuur betere teksten te vinden zijn, die bovendien beter aansluiten bij de leefwereld van westerse kinderen. Er is al ellende genoeg op de wereld, laat hen nog maar even kind zijn en vooral: het plezante aan lezen leren ontdekken. De zwaardere kost kan dan wel op latere leeftijd.

2*

Gast
geplaatst: vandaag om 17:06 uur

geplaatst: vandaag om 17:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.