menu

A Feast for Crows - George R.R. Martin (2005)

Alternatieve titels: Een Feestmaal voor Kraaien | A Song of Ice and Fire #4

mijn stem
3,87 (138)
138 stemmen

Engels
Fantasy

753 pagina's
Eerste druk: Voyager / HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Oorlog van de Vijf Koningen heeft Westeros verdeeld. De bloeddorstige, verraderlijke en geslepen Lannisters houden nu de IJzeren Troon bezet, daarbij gesteund door bondgenoten die net zo meedogenloos zijn als zijzelf. Maar ook elders broeien de gemoederen. De Rode Bruiloft, zo genoemd vanwege de slachting onder de gasten, wier geschreeuw de muziek overstemde, heeft bij velen kwaad bloed gezet. De daders, de Freys, worden het mikpunt van gruwelijke wraakoefeningen. Ook de Martels van het zuidelijke Dorne willen hun doden wreken.

zoeken in:
avatar van Chungking
3,5
Dit boek haalt het jammer genoeg inderdaad niet bij zijn voorgangers. Een van de sterkste punten van ASOIAF is net dat er een behoorlijke vaart zit in het verhaal (zowel in de afzonderlijke verhaallijnen als in het grotere geheel), en net op dat gebied schort het wat in dit deel.
Zoals hierboven vermeld komen een aantal van personages die of het leukst zijn, of waar het meest mee/rond gebeurd niet aan bod (Jon, Tyrion, Daenerys). In plaats daarvan ligt de focus op personages die niet bijster interessant zijn en/of waarvan je (voorlopig) geen idee hebt wat het nut van hun omzwervingen is (Sam, Brienne,...). Ook ben ik van mening dat Martin het personage van Cersei een beetje heeft kapotgeschreven. In plaats van een kille, berekende tegenstander is ze toch een beetje verworden tot een irrationele dombo, en dat is jammer (want zo kwam ze in de eerste boeken niet over).
Maar goed, Martin blijft qua stijl nog steeds stukken aangenamer lezen dan het gros van zijn 'concurrentie', en er zijn nog steeds stukken bij die je op het puntje van de stoel plaatsen.

Toch is het hopen dat dit eerder een 'tussenboek' is, waarin er een paar zaken worden geconsolideerd en de aanloop wordt genomen naar verder vuurwerk in de volgende delen. Uiterst benieuwd naar het volgende deel dus!
(release aangekondigd half juli 2011, EINDELIJK!)

avatar van LimeLou
4,5
Een niet veel voorkomende mening, maar ik vind A Feast for Crows het op één na beste deel van 'A Song of Ice and Fire'. Dit vind ik, omdat dit deel voelt als een soort rustpauze na de emotionele achtbaanrit dat het vorige deel was. De 'War of the Five Kings' is min of meer voorbij en dit boek behandelt de nasleep van een oorlog en hoe men in een feodale maatschappij als Westeros daarmee omgaat. Dit brengt interessante en diepgaande momenten mee, ook al begrijp ik dat de meningen over dit deel verdeeld zijn, vanwege de minder enerverende inhoud in vergelijking met de vorige delen.

Een groot punt in dit deel voor mij, was Briennes verhaallijn. Nu vind ik dit een prachtig verhaallijn in dit boek, omdat het niet uitgaat van veel actie of intrige zoals bij voorgaande delen, maar omdat het een inzicht geeft van een naoorlogse maatschappij, verwoest door rondtrekkende legers, en omdat het tevens een nutteloze zoektocht is in de zin dat Brienne 'niks' vindt. Ze vindt niks in de materialistische zin, maar komt erachter, onder andere door de prachtige 'Broken Man'-monoloog, wat de gevolgen zijn van de oorlog en dat meeste ridders niks meer dan huichelaars zijn. Er gebeurt dus weinig in Briennes verhaallijn (en van enkele andere personages), maar desondanks geven ze een diep inzicht in de wereld van aSoIaF.

De klassieke aSoIaF-karakters (Jon, Daenarys en Tyrion) zitten dus niet in dit deel, maar in ruil daarvoor komen er aardig wat andere karakters op de bühne tevoorschijn die tot de verbeelding spreken.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:52 uur

geplaatst: vandaag om 10:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.