menu

Buried Dreams: Inside the Mind of a Serial Killer - Tim Cahill (1986)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Waargebeurd

372 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

John Wayne Gacy, de 'moordende clown', was een zakenman uit de voorsteden in Chicago die ter dood werd veroordeeld in 1980 voor een reeks gruwelijke moorden nadat de lichamen van zijn slachtoffers verborgen waren gevonden in een kruipruimte onder zijn huis in Des Plaines, Illinois. De seriemoordenaar had het op tieners en jonge mannen gemunt terwijl hij tegelijkertijd op kinderfeestjes en liefdadigheidsevenementen verkleed ging als 'Pogo de Clown'. De complexe persoonlijkheid van Gacy, zijn dwanghandelingen, tekortkomingen en kwellingen staan, naast de drieëndertig moorden die hij pleegde, centraal in het boek.

zoeken in:
avatar van Shaky
4,5
Ongelooflijk sterke beschrijving van wat er omging in het hoofd van John Wayne Gacy, de man die drieëndertig tieners / jongemannen op een seksuele en gewelddadige manier om het leven bracht.

Cahill neemt ons mee naar de jeugd van Gacy, vertelt over Gacy de carrièreman, beschrijft de moorden tot in misselijkmakende details waarbij goed duidelijk wordt dat de jongens op een afschuwelijke manier om het leven zijn gekomen en, wat nog veel meer beklijft, hij omschrijft hoe Gacy zich gedroeg toen hij eenmaal opgepakt was.

De uitgebreide omschrijvingen van hoe Gacy de politie en met name het team psychologen probeerde te misleiden is ontzettend boeiend. De man was slim, maar ook dermate narcistisch dat hij zijn eigen valkuilen niet zag. Maar goed ook, want hij op sommige momenten leek hij de meeste mensen om de tuin te leiden.. Wat het geheel extra sterk en beangstigend maakt is het feit dat er gebruik gemaakt is van de daadwerkelijke woorden die Gacy sprak. Het is geen navertelling, of mening / standpunt van andere betrokkenen. Nee, we krijgen te zien wat Gacy zelf dacht, voelde en probeerde over te brengen. Dat wordt dan weer aan de hand van psychologen, rapporten, getuigen, etc. in een bredere context geplaatst waardoor je als lezer een behoorlijk totaalbeeld krijgt van wie Gacy nu eigenlijk echt was.

Ik kon het boek niet wegleggen en was gefascineerd door het spel dat deze man speelde met de autoriteiten, met zijn slachtoffers en uiteindelijk gewoon met zichzelf.

Als minpunt moet ik echter wel noemen dat er opvallend veel fouten in het boek staan op het gebied van taal. Zo nu en dan staat er een dubbel woord in een zin ('the the'), een vreemde spelfout ( ' :here' ipv 'there') of een grammaticale fout ( 'it's' ipv 'its'). Voor een journalist die ook nog eens meerdere boeken op zijn naam heeft staan is dit toch wel bijzonder slordig (nee, slecht).

Buried Dreams is klinisch, af en toe cynisch, beklemmend en weet de feiten zo krachtig te brengen dat je het gevoel hebt zelf bij het onderzoek betrokken te zijn geweest.

Laat ik dit bericht eindigen met een beangstigende gedachte die al vaker is uitgesproken door de experts en waar in het boek ook heel kort bij stilgestaan wordt:
Experts on violent crimes estimate that there may be as many as 35 serial killers now operating in the US.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:05 uur

geplaatst: vandaag om 17:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.