menu

Hochdeutschland - Alexander Schimmelbusch (2018)

Alternatieve titel: Opperduitsland

mijn stem
2,50 (3)
3 stemmen

Duits
Sociaal

232 pagina's
Eerste druk: Tropen, Stuttgart (Duitsland)

Victor werkt als investeringsbankier in Frankfurt, maar zijn succesvolle loopbaan kan in zijn ogen slechts worden bestempeld als absurd, evenals het leven zelf. Zijn pogingen om liefde te vinden monden uit in niets, en ondanks de dure Porsche waarin hij rijdt verlangt hij stiekem naar een doodnormaal burgerlijk leven. Op een dag flanst hij uit pure verveling een manifest in elkaar, een blauwdruk voor de ideale samenleving, als ware het het zoveelste businessplan. Hij verpakt zijn zelfhaat als een aanval op de grondbeginselen van het moderne kapitalisme. Dat het serieus genomen wordt door een breder publiek heeft hij evenwel niet kunnen voorzien: zijn vriend Ali van de Groene Partij gaat ermee aan de haal en ontketent een rebellie waarin het antikapitalisme hoogtij viert.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Ik lees ergens dat de Nederlandse vertaling van dit boek erg slecht is.

avatar van eRCee
De staat van de Duitse literatuur stemt mij sowieso niet al te vrolijk.

avatar van mjk87
1,5
Erg tegenvallend. Het is ook niet echt een roman. Er zit wel iets van een verhaal in -met een verder totaal vreemd einde dat nergens bij lijkt te horen, maar goed- maar wordt halverwege bruusk onderbroken door 50 pagina's vrij taaie weinig verheffende filosofie, ook meer wat geneuzel on de marge dan een echt visie. Die wereld ging ooit noot helemaal leven. Dit leken eerder wat losse ideeën die de schrijver kwijt wilde en er iets van plot omheen bouwde, maar hij faalt jammerlijk. Ik begreep de hoofdpersoon ook niet helemaal hoe hij ineens tot al die ideeën kwam en dit boek ging ook nooit helemaal lezen. Daarvoor is de stijl ook niet goed genoeg.
Het was dat en er af en toe nog iets interessants wordt verteld en de hoofdpersoon wel oké is en best sympathiek en de aandacht er nog bijhoudt, maar ik kon hier verder weinig mee. 1,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:41 uur

geplaatst: vandaag om 16:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.