menu

Room to Dream - David Lynch en Kristine McKenna (2018)

mijn stem
4,17 (6)
6 stemmen

Engels
Autobiografisch / Biografie

592 pagina's
Eerste druk: Canongate, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

In deze memoires geeft David Lynch - bekend van Twin Peaks en schrijver en regisseur van baanbrekende films zoals Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet en Mulholland Drive – openheid over een leven van buitengewone creativiteit, de vriendschappen die hij onderweg heeft gemaakt en de worstelingen waarmee hij te maken heeft gehad - soms succesvol, soms niet - om zijn projecten tot een goed einde te brengen. Gedeeltelijk memoires, gedeeltelijk biografie, 'Room to Dream' verweeft Lynch's eigen reflecties op zijn leven met het verhaal van die tijd, zoals verteld door Kristine McKenna, op basis van uitgebreide en explosieve interviews met negentig vrienden van Lynch, familieleden, acteurs, agenten, muzikanten en medewerkers. Lynch reageert op elke herinnering en onthult het intieme verhaal van het leven achter de kunst.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Ik ben een enorme Lynch-fanaat en heb vooral zijn raardere dingen allemaal tientallen keren gezien. Mijn hart maakt iedere keer een sprongetje als ik hoor dat Lynch weer iets nieuws gaat doen. Toen bekend werd dat Twin Peaks zou terugkomen ben ik daar twee jaar ongezond enthousiast over geweest. Begin dit jaar naar zijn expositie in Maastricht geweest en daar heb ik ook iedere vierkante centimeter volledig geabsorbeerd. En als ik even een kort 'shot aan weirdness' nodig heb, kijk ik gewoon lekker naar hoe David Lynch quinoa maakt.

Ik weet niet wat het is, maar alles wat hij doet fascineert me mateloos en ik kon mijn hart wat dat betreft ook weer flink ophalen aan dit boek. Deels biografie, deels memoires krijg je een beetje een beeld van hoe al zijn creatieve uitspattingen de vorm hebben gekregen waarin het publiek ze heeft leren kennen. Lynch zelf vertelt voornamelijk over hoe hij bepaalde ideeën heeft gekregen en welke personen belangrijk zijn geweest voor hem en McKenna vertelt aan de hand van interviews met onder andere familieleden, producers en acteurs hoe de financiering van zijn projecten tot stand kwam en hoe het er achter de schermen allemaal aan toe ging. Nu ik het boek uit heb besef ik me ook eigenlijk pas hoe moeilijk het is om een film gemaakt te krijgen, en al helemaal hoe moeilijk het is om dit te doen zonder al te veel compromissen te sluiten.

Ik vond het erg interessant allemaal, ik dacht dat ik wel redelijk wat wist over Lynch en zijn werk, maar ik heb hier toch weer heel wat van geleerd. Ik heb ook meerdere keren hardop moeten lachen om de vreemde snuiter die David Lynch is. Ik hoop dat hij het nog eens voor elkaar krijgt om financiering rond te krijgen voor Antelope Don't Run Any More, want een film die elementen uit zowel Mulholland Dr. als Inland Empire gebruikt zie ik zeker wel zitten. Maar afgaande op wat ik in dit boek heb gelezen zou het ook zomaar kunnen zijn dat-ie tot zijn dood niet meer zijn huis uit komt. Ook prima, voor mij toch de enige regisseur wiens werk ik talloze keren kan kijken zonder dat zijn films aan kracht inboeten. Door dit boek ben ik Twin Peaks maar voor de duizendste keer gaan kijken. Heerlijk.

avatar van Geerard
Nice! Ik kende dit helemaal niet. Ik ben ook een redelijke Lynch fanaat en vooral fan van zijn films Mulholland Drive en Lost Highway. Ik zet deze op mijn leeslijst. Bedankt voor je recensie

avatar van handsome_devil
4,0
Leuk!

Gezien je getoonde interesse in meditatie elders op deze site: Lynch heeft het in dit boek ook regelmatig over de grote rol die transcendente meditatie in zijn leven heeft gespeeld. Het boek is zelfs opgedragen aan Maharishi Mahesh Yogi.

Ik ben in ieder geval door dit boek wel geïnteresseerd geraakt in transcendente meditatie. Ben van plan er wel het een en ander over te gaan lezen. Maar een cursus zal ik toch niet snel kunnen betalen. Misschien als ik er meer over lees dat ik dan besluit om ervoor te gaan sparen.

avatar van donnie darko
4,5
Nu weekje geleden afgewerkt op audioboek (gelezen door David Lynch en Kristine McKenna zelf), en ik moet zeggen dat dit één van de mooiste audioboek ervaringen van mijn leven was. Het was zo leuk om in deze koude met de warme stem van David Lynch te gaan wandelen, en te horen hoe zowat iedereen die met hem heeft samengewerkt, warme herinneringen aan hem heeft.

Het helpt natuurlijk dat hij mijn lievelingsregisseur is. Ik vind dit echt een must-read voor elke fan van David Lynch, en het geeft je prachtig overzicht van zijn carrière én jeugd.

Gisteren inland empire herbekeken om me nog wat verder in te dompelen in zijn universum, en ook dat was een magische ervaring. Next up: Fire Walk With Me en Twin Peaks seizoen 3

Toch wel iets wat ik me ga herinneren als een lockdown treat.

4,5* en ook direct fysiek exemplaar gekocht (met vele mooie foto's dus wordt zeker herlezen).

avatar van handsome_devil
4,0
Ik ben bij wijze van lockdownactiviteit ook alles van Twin Peaks aan het herzien. Eerste twee seizoenen nu af, binnenkort door met FWWM en het derde seizoen.

avatar van donnie darko
4,5
handsome_devil schreef:
Ik ben bij wijze van lockdownactiviteit ook alles van Twin Peaks aan het herzien. Eerste twee seizoenen nu af, binnenkort door met FWWM en het derde seizoen.


Ja heb eerst selectie van epi’s van eerste twee seizoenen gekeken zelfde ritme dus

Gast
geplaatst: vandaag om 16:54 uur

geplaatst: vandaag om 16:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.