menu

Stalingrad - Antony Beevor (1998)

mijn stem
3,98 (20)
20 stemmen

Engels
Historisch / Oorlog

560 pagina's
Eerste druk: Viking, London (Verenigd Koninkrijk)

Stalingrad: de wreedste veldslag van de Tweede Wereldoorlog, de titanenstrijd tussen Stalin en Hitler, die zes donkere maanden duurde en een keerpunt in de geschiedenis zou betekenen. Van een weelderige stad aan de oevers van de Wolga veranderde Stalingrad in een inferno, waarin honderdduizend mensen zouden verschroeien in het vuur van bombardementen of bevriezen in de meedogenloze Russische winter. Stalingrad doet niet alleen verslag van een oorlogsstrategie, maar laat vooral de persoonlijke stemmen klinken van Russische en Duitse soldaten en van gewone mannen, vrouwen en kinderen in hun uiterste krachtmetingen met oorlog, honger en kou.

zoeken in:
avatar van Dr.Strangelove
2,5
Waarom zou Beevor in `Stalingrad` zijn register niet op orde hebben ZEER irritant. Is dit slordigheid ,arrogantie of is er iets bij de uitgever mis gegaan.
Daarnaast vind ik de kaartjes zeer incompleet.

avatar van Dr.Strangelove
2,5
TIP lees de engelse versie WAARDELOZE vertaling van Bab Westerveld. De uitgever OLYMPUS heeft na mijn mening ook alles nagelaten om hier een goede uitgaven van te maken!!!!!

4,0
Zowel de strategie van de twee grootmachten, als het menselijk lijden wordt mooi weergegeven.
Wat een ongelooflijke strijd is het geweest en de gruwelijkheden tegen de vijand alswel tegen de eigen manschappen is voor mij een 'eye-opener' geweest.

Er worden wel steeds veel namen van divisies en leidinggevenden gegeven, zodat ik het overzicht af en toe kwijt was. Ik weet niet of dat in alle oorlog boeken zo is.

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Minder droog met namen en cijfers is 'De Grimmige Slag om Stalingrad' van Lecturama, zo'n boek dat gedeeltelijk uit foto's bestaat. Dan mis je toch wel wat 'droge' informatie, maar je raakt het overzicht niet zoek. 'Unternehmen Barbarossa' van Paul Carell is ook droog en erg gedetailleerd, maar wordt hier en daar ietwat geromantiseerd. Een ander uitstekend verslag met ooggetuigen aan het woord staat in 'Hexenkessel Ostfront' van Wolf van Aaken. 'Russia at War' van Alexander Werth behandelt uiteraard dit onderwerp ook, en dan bestaat er nog wel meer documentatie over deze bekende slag. Romans over Stalingrad werden geschreven door Fritz Wöss, Heinrich Gerlach, Heinz G. Konsalik, Theodor Plievier en Sven Hassel. Dit werk van Antony Beevor vind ik vooral interessant om de info over de sovjets.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
In januari 2018 heeft Oekraïne de Russische vertaling van dit boek op de zwarte lijst gezet, omdat er een passage in staat over een Oekraïense misdaad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oekraïne nam in 2016 een wet aan waarin de import van boeken uit Rusland verboden wordt als er sprake is van 'anti-Oekraïense' teksten. Een team van 'experts' beoordeelt welke boeken wel en niet mogen worden geïmporteerd en bij dit boek en de gememoreerde misdaad is de redenatie dat de auteur zich baseert op Russische bronnen en dat is dan onbetrouwbaar. Volgens de auteur, die zich naar eigen zeggen op een Duitse bron heeft gebaseerd, is deze ban nogal deprimerend voor Oekraïne zelf. Ze willen zo graag dat ze democratischer zijn dan de Russen. En dan doen ze dit... (bron: the Guardian).

avatar van Slainte_Mhath
^^ Interessant. Toevallig gister besteld

Gast
geplaatst: vandaag om 16:04 uur

geplaatst: vandaag om 16:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.