menu

Sie Kam aus Mariupol - Natascha Wodin (2017)

Alternatieve titel: Ze Kwam uit Marioepol

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Duits
Autobiografische Roman

352 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Hamburg (Duitsland)

Toen Natascha tien jaar oud was, pleegde haar moeder zelfmoord. De vraag naar haar moeders leven wordt een obsessie voor de dochter, die het pas op latere leeftijd, met behulp van internet, aandurft op zoek te gaan naar het verleden van haar moeder. Ze komt heel veel te weten, over het verleden in het Oekraïense Marioepol aan de Zwarte Zee, over voorouders en familieleden, over de ondergang van haar (aristocratische) familie door de stalinistische terreur, over de gruwelijke jaren als dwangarbeidster in het Derde Rijk. Steeds kleiner worden de cirkels om haar moeder heen – maar het middelpunt blijft een vage contour van een tragische vrouw die door de geschiedenis als afval is achtergelaten. Ze herinnert zich haar liefde voor, haar afkeer van en haar opstand tegen de vrouw die ondanks alle achteraf vergaarde kennis een raadsel voor haar blijft – en die geen andere uitweg zag dan te water te gaan.

zoeken in:
Winnaar Preis der Leipziger Buchmesse 2017 voor fictie.
Is dit boek wel autobiografisch?

avatar van GeertDV
3,0
De schrijfster groeide op in Duitsland als kind van gedeporteerde Oekraïense ouders. Ze bleef altijd een buitenstaander, een ontwortelde in Duitsland. Over haar ouders en hun verleden wist ze weinig.
Wanneer ze zelf al ouder is dan zeventig, vindt ze op internet een aanwijzing over haar moeder. Van daar af ontrafelt ze het verleden van haar familie. Dus duiken we als lezer de hele dramatische twintigste eeuw in en dan nog in Oekraïne!
Goed geschreven, maar zonder poëzie en zonder humor. Ik had het een beetje lastig met de lectuur, maar dat was waarschijnlijk mijn eigen schuld: het boek te veel over ontwrichting door oorlog, migratie, het boek te veel over de dramatische eerste helft van de twintigste eeuw in Europa, het boek te veel waarin een schrijver zijn beladen familieverhaal uitspit.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:38 uur

geplaatst: vandaag om 06:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.