menu

Tralievader - Carl Friedman (1991)

mijn stem
3,33 (18)
18 stemmen

Nederlands
Oorlog / Psychologisch

120 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

‘Tralievader’ beschrijft het dagelijks leven van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede Wereldoorlog. In het gezin duurt de oorlog voort omdat de vader, in eindeloze herhaling, móet praten over zijn kampervaringen. Kortweg: hij heeft kamp. De kinderen doen hun best om met hun vader mee te leven, maar hij blijft opgesloten in zijn eigen wereld. Hierdoor behandelt zijn kinderen als vreemden, die hem nooit zullen begrijpen. Hierop reageren zij verschillend. In dit gezin, verscheurd zowel door het verleden als door het heden, is de moeder een rots in de branding.

zoeken in:
avatar van Agaath95
3,5
Ik vond dit best wel een boeiend verhaal.
Niet zozeer de verhalen die de vader over het concentratiekamp verteld, maar wel de impact die dat alles op hem heeft gehad. Zozeer dat hij op een gegeven moment zelfs niet meer in de trein wil stappen.

De zinnen en beschrijvingen zijn kort en direct. Nergens wordt het sentimenteel.

yorgos.dalman
Carl Friedman schrijft nog soberder dan Raymond Carver. Maar met des te meer effect: het gruwelijke verhaal rondom 'kamp hebben' wordt verteld vanuit het perspectief van een kind dat met een opmerkelijke 'volwassenheid' het leven van haar vader gade slaat en de impact dat het heeft op iedereen in het gezin.

Een 'kleine' novelle van grote klasse.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:12 uur

geplaatst: vandaag om 21:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.