menu

De Wateraap - Mariken Heitman (2019)

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Hoe word je mens? Om hier antwoord op te vinden, zoekt de hoofdpersoon, Elke, een bondgenoot. Iemand om zich aan te spiegelen. Door haar studie biologie stuit Elke op een theorie over de evolutie van de mens, namelijk die van de wateraap. Net als zij is de wateraap een tussenvorm, die zweeft tussen land en water, aap en mens, man en vrouw. Dit wezen, dat ze tot haar afstudeeronderwerp maakt, waadt door het verhaal en laat haar geloven dat er een vorm bestaat waarin zij past, iets tussen man en vrouw in. In haar verlangen dichter bij deze wateraap te komen, reist ze naar Wenen om contact te leggen met de specialiste op het gebied van deze theorie. Maar in Wenen gaan werkelijkheid en fantasie steeds meer door elkaar lopen. Elke beseft dat ‘aan land gaan,’ zoals de wateraap uiteindelijk doet, betekent dat je concessies moet doen. En of zij die consequentie wil aanvaarden is de vraag.

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
Mariken Heitman schrijft compact, wat vraagt om aandachtig lezen. Het kan zomaar zijn dat ze even later op een detail terugkomt waar ik overheen gelezen had. Ik ben meer onder de indruk van de schrijfstijl dan van het plot, maar het is een mooi boek over liefde en dood, over anders zijn en zoeken naar wie je zelf bent.

De wateraap – Mariken Heitman | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Donkerwoud
4,0
Heerlijk eigenzinnig debuut. Mariken Heitman borduurt met 'De Wateraap' (2019) voort op de pseudowetenschappelijke wateraap-theorie (onze verre voorouders hebben een tijd in het water doorgebracht) om een verhaal te vertellen over oorsprong en ontwikkeling. 'De Wateraap' (2019) is stilistisch ook een fantasierijke hybride van genres en ideeën. Deels psychologisch gemotiveerd als 'coming of age' rond de drieëntwintigjarige Elke en haar Weense rondzwervingen. Twijfelend over de grote levensbeslissingen terwijl ze terugdenkt aan haar veilige, voorspelbare zomers op het platteland bij Tante Ko. Liefde en wetenschap als een sprong in het diepe door de mogelijke verwachtingen van anderen. Deels is 'De Wateraap'(2019) óók een roman over wetenschapsfilosofie en biologie. Over dat precaire punt waarop subjectieve verlangens raken aan theorievorming, harde feiten en wetenschappelijke consensus. Heitman weet treffend vragen te stellen over de genderidentiteit van haar hoofdpersonage, terwijl ze tegelijkertijd het academische discours laat doorsijpelen in haar metaforen en observaties. Het maakt 'De Wateraap' (2019) een poëtische mijmering over verbeelding tegenover verifieerbaarheid. Ik ben erg benieuwd hoe zij stijl en thematiek gaat perfectioneren in toekomstige romans, want dit smaakt zeker naar meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:17 uur

geplaatst: vandaag om 21:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.