menu

Asymmetry - Lisa Halliday (2018)

Alternatieve titel: Asymmetrie

mijn stem
2,93 (7)
7 stemmen

Engels
Psychologisch

336 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

New York, 2003. Alice, een jonge redacteur met schrijfambities, begint een affaire met Ezra Blazer, een wereldberoemde, veel oudere schrijver. Heathrow Airport, 2008. Amar, een Irakees-Amerikaanse econoom die onderweg is naar zijn familie in Koerdistan, wordt aangehouden en brengt het laatste weekend van het jaar door in het niemandsland achter de douane. Wat hebben deze personages met elkaar gemeen, en hoe zijn hun levens met elkaar verbonden? De subtiele connecties tussen deze personages, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, worden langzamerhand onthuld.

zoeken in:
avatar van Wickerman
3,0
Ik kwam er maar niet in. Het middelste verhaal raakte me het meest, maar hoe het zich precies tot elkaar verhoudt? Ik doorzie het niet.

avatar van Donkerwoud
3,5
Drie parallelle levens. Twee jonge intellectuelen die tegen ongelijke machtsverhoudingen aanlopen en van daaruit reflecteren op hun eigen privileges of hindernissen. En één (op Philip Roth geënte) societyschrijver op leeftijd naar wie de mensen luisteren en wiens wereldbeeld serieus wordt genomen. Voor twintiger Alice maskeren gulle cadeautjes en onverdeelde adoratie dat haar nieuwe liefdespartner - de gelauwerde auteur Ezra Blazer - eigenlijk verlangt dat zij zichzelf wegcijfert voor hem. In de schaduw van hun leeftijdsverschil en zijn verwachtingen over haar vrouw-zijn. Voor de Koerdisch-Amerikaanse Amar Jaafari roept een bureaucratische horrorsituatie op Heathrow herinneringen op aan zijn verwording tussen verschillende culturen. Van zijn Amerikaanse jeugd tor zijn studentenjaren in het Verenigd Koninkrijk en de sporadische tripjes naar een door oorlog verscheurd Irak. In de schaduw van globalisering, marginalisering en geopolitieke spanningen. Tot slot treedt Ezra Blazer vol in het licht wanneer hij tijdens een radio-interview de kans krijgt om zijn eigen persona op te leuken met scheutige anekdotes over zijn eigen schelmenromantiek.

Met postmodern vernuft als perspectiefwisselingen maakt Lisa Halliday in 'Asymmetry' (2018) de contrasten belangrijker dan de continuïteit in het plot. De roman ontvouwt zich namelijk als een drieluik van afzonderlijke segmenten (Alice, Amar, Ezra Blazer) waarin slechts op zeer subtiele wijze naar elkaar wordt verwezen. Wat er niet gezegd wordt is belangrijker dan de directe relatie tot elkaar. Toch zit er een thematische ontwikkeling in de ervaren afstand van personages tot oorlogsleed en hun eigen verantwoordelijkheid om een stem te geven aan de duistere kanten van het bestaan. Zoals Alice tijdens haar ogenschijnlijk luchtige liaison grasduint door loodzware teksten over de Holocaust op zoek naar haar eigen schrijversstem. Of hoe Amar op zijn beurt bitterzoete herinneringen heeft aan moederland Irak, maar tegelijkertijd niet bij het leed van zijn familieleden kan komen. Voor Ezra Blazer is de nasleep van de Tweede Wereldoorlog dan weer vooral verbonden met zijn eigen seksuele veroveringen op het Europese continent. 'Asymmetry' (2018) is een sterke tijdsschets over de intellectuele bespiegelingen rond het Amerikaanse optreden in Irak. Een beetje pedant en highbrow is' 't allemaal wel, maar Halliday heeft onmiskenbaar een eigen stijl in de vileine manier waarop ze luchtigheid en zwaarte tegenover elkaar afzet.

(Met dank aan Willem Samuels)

Gast
geplaatst: vandaag om 07:31 uur

geplaatst: vandaag om 07:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.