menu

El Salvaje - Guillermo Arriaga (2016)

Alternatieve titel: De Ontembare

mijn stem
4,17 (12)
12 stemmen

Spaans
Sociaal

832 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Juan Guillermo’s rauwe leven speelt zich af op de daken van Mexico-Stad. De dood van zijn oudere broer is een enorme klap voor hem. Vier jaar later zijn ook zijn ouders en grootmoeder dood. Hij wil wraak voor de moord op zijn familie door een club fanatiek religieuze jongens uit zijn wijk. De achtergrond van het verhaal is er één van repressie, politiecorruptie en -geweld, en kerkelijke inmenging waar die niet hoort. Duizenden kilometers verderop jaagt een Inuit geobsedeerd, en met gevaar voor eigen leven, op een beruchte grijze wolf in het hoge noorden van Canada. Zon, stof en lawaai wisselen zich af met sneeuw, ijs en oorverdovende stilte. Voor beiden is het een rite de passage, episch en intiem tegelijk.

zoeken in:
avatar van Theunis
4,0
Een zogenaamde dikke pil die lijst als een trein. Een onvervalste page turner. Leven op het scherpst van de snede met de wolf als metafoor. Hoe tem je een wolf? Hoe worstel je je door een leven waarin dood en verderf om zich heen grijpt als hongerige jager? De hoofdpersoon, Juan Guillermo, vraagt het zich af:

“Ik groeide op met het idee dat ik mijn leven lang in een halfdierlijke, ontembare staat zou blijven hangen. En termijn mijn broer in zijn jonge jaren altijd Carlos de Moedige wilde zijn, wilde ik Juan Guillermo de Ontembare zijn.”

Aan de andere, koude kant van de wereld, tussen sneeuw en ijs, volgen we Amaruq.

“Hoog op een berg bespiedde Amaruq de wolf en zijn roedel, tot ze uit het zicht verdwenen tussen de bomen. Hij besloot hem Nujuaqtutuq te noemen: ‘de Ontembare’.”

Beide verhalen lopen in elkaar over, complementeren elkaar en komen op een mooi beschreven manier bij elkaar. De verhaallijnen tuimelen bijna over elkaar heen soms, vechtend om verteld te worden. Het zorgt voor spannende cliffhangers en een hoog leestempo. Gelukkig biedt het verhaal voldoende diepgang waardoor het niet slechts bij spanning blijft. Soms balanceert het op het randje, lijkt het iets te gemakkelijk en alleen maar om de actie waardoor mijn aandacht even leek te verslappen. Maar de rauwe overlevingsdrang waarin de hoofdpersonen zich door het leven moeten slepen vergoedt dan veel. Je kunt gewoon niet stoppen met lezen en voor je het weet ben je door de honderden bladzijden heen.

avatar van Jason82
5,0
Een weergaloos boek noemde ik het gisteravond en daar neem ik een dag later niks van terug. Een boek van meer dan 800 bladzijden, maar vanaf de eerste regels was en bleef ik geboeid. Ik hoefde ook geen dag terug te bladeren om er weer lekker in te komen. Een pageturner van formaat.

Het is eerder benoemd, er lopen 2 boeiende verhaallijnen door elkaar. Rauwe, spannende verhalen, waarin vaak strijd wordt geleverd op leven en dood. De spanning wordt heel handig vastgehouden door het gebruik van cliffhangers. Steeds wordt op onverwachte momenten overgeschakeld naar de andere verhaallijn. Dat pakte in dit geval perfect uit, constant lees je verwachtingsvol door. Verlangend naar meer informatie over de personages die je langzaam maar zeker dierbaar worden.

Het laatste deel van het boek heeft meer het karakter van een roadtrip, van Mexico naar het hoge noorden van Canada. Fraai beschreven landschappen passeren de revue, het sprak voor mij weer eens tot de verbeelding. Afijn, ik wil niet teveel vrij geven. Hier zit gewoon een heel tevreden lezer.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:21 uur

geplaatst: vandaag om 11:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.