menu

Wat Is Geluk? - Maarten van Rossem (2018)

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Autobiografisch

112 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Wat is geluk? Er zijn tijdschriften die geheel gericht zijn op geluksbeleving, er wordt omvangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de samenstellende delen van geluk en het advertentiewezen lijkt geheel gewijd aan geluksverwerving. Desondanks schijnt niemand precies te weten wat geluk is. De receptuur is even gevarieerd als de mensheid zelf. Bovendien wordt gelukservaring vaak verward met tevredenheid, terwijl het volgens Van Rossem een sterke, maar tijdelijke emotie is. De omstandigheden kunnen geluksgevoelens bevorderen. In een welvarend land, waar geweld en willekeur uitzonderlijk zijn, is meer gelegenheid voor het ervaren van geluk dan in een land als Oeganda.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Van Rossem probeert te beschrijven wat geluk is. Een deel in algemene bewoordingen met statistieken en hij probeert verklaringen te zoeken. Dat zijn de beste momenten. Verder beschrijft hij waar hij zelf gelukkig van wordt, dat is een stuk minder interessant omdat Van Rossem niet zo'n soort schrijver is en niet echt het gevoel weet over te brengen. Hij komt wel met nogal wat name dropping van allerlei films en boeken. Het levert, als altijd, enkele tips op maar het is ook wat simpel om zo weer een boekje vol te krijgen. Wel als tussendoortje makkelijk op te pakken. 2,5*.

avatar van Wandelaar
3,0
Een aardig boekje over geluksbeleving. Met name het geluk van de schrijver zelf. En dat bestaat dan vooral uit het lezen en herlezen van een boek als Melville's Moby Dick, het tevreden zijn met wat je hebt en het terzijde leggen van wat onhaalbaar is. Geluk is wat anders dan tevredenheid, zoals de schrijver terecht opmerkt.
Voor wie een zekere zelfgenoegzaamheid bespeurt bij de auteur, de man lijkt inderdaad best met zichzelf te kunnen opschieten, maar is daarin zo eerlijk dat het eerder ontwapenend is. Geluk is eenvoudig en klein. Een klein boekje misschien ook daarom. Meer hoef ik echt niet te weten over de zieleroerselen van Maarten. Een privéleven is hem van harte gegund.

Nog niet gelezen.
Van Rossem zou eens zijn gedachten als hij onderweg is moeten opschrijven. Zou zomaar eens een kruising tussen Bob den Uyl en Brusselmans kunnen zijn.
Als iemand bij Bob den Uyl automatisch aan een andere auteur moet denken hoor ik het graag.

avatar van eRCee
1187 schreef:
Als iemand bij Bob den Uyl automatisch aan een andere auteur moet denken hoor ik het graag.

Bomans.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:43 uur

geplaatst: vandaag om 08:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.