
The Plot against America - Philip Roth (2004)
Alternatieve titel: Het Complot tegen Amerika
Engels
Politiek
400 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin,
Boston (Verenigde Staten)
Als luchtvaartheld Charles A. Lindbergh bij de verkiezingen van 1940 Franklin Roosevelt verplettert, slaat bij elke joodse familie in Amerika de angst toe: Lindbergh verweet de joden al tijdenlang publiekelijk dat ze uit eigenbelang aanstuurden op een zinloze oorlog met nazi-Duitsland. Als drieëndertigste president van de Verenigde Staten komt hij direct tot een vriendschappelijke verstandhouding met Adolf Hitler, zonder een probleem te maken van diens antisemitische politiek en de Duitse oorlogsmisdaden in Europa. Philip Roth vertelt hoe zijn eigen familie overleeft tijdens de periode-Lindbergh.
Het einde vond ik niet echt geweldig, maar is bij een roman als deze volgens mij ook nauwelijks goed te krijgen. 4*
Het complot tegen Amerika is een knap geschreven boek, al had ik wat moeite om doorheen de eerste vijftig bladzijden te geraken. Maar het boek is een mooie kruising tussen een familieportret en een politieke thriller. De roman is een knap staaltje van geschiedvervalsing, maar eigenlijk had het in 1940 zo kunnen uitdraaien als Lindbergh, die echt verregaande antisemitische uitspraken heeft gedaan, zich kandidaat had gesteld. Al is het wel zo dat Roosevelt in die tijd echt populair was.
Hoewel ik het einde van het boek wat minder geslaagd vind, is Het complot tegen Amerika zeker een aanrader. Philip Roth won in 1997 de Pulitzer-prijs en is kandidaat om ooit eens de Nobelprijs te winnen. Toch is dit slechts het eerste boek dat ik van hem las. Ik moet maar eens gaan grasduinen in zijn vroegere werk.

"Philip Roth hanteert in bijna alle negenentwintig boeken die hij tot nog toe schreef ongeveer dezelfde onverstoorbare vertelstijl, en hij varieert nauwelijks in zijn opzet. Je krijgt telkens een verteller die met zakelijke, lange zinnen het verhaal vertelt dat hij zich herinnert uit zijn eigen leven. Hij doet dat direct, hij doet dat trefzeker, een beetje streng zelfs, maar nooit ongevoelig. Roths vertellers doen ernstig en vaak met ingehouden woede hun verhaal, los van elke frivoliteit, goed wetende dat hun relaas het juiste is. Andere schrijvers geraken daar niet weg mee, worden beschuldigd van arrogantie en van een tekort aan fantasie of variatie. Roth niet. Omdat hij het technisch zo goed doet, en omdat je in zijn zelfvertrouwen meegaat. Je gelooft zijn bezorgdheid, zijn stem maakt dat je luistert. De boeken van Roth missen soms wat pirouettes van fantasie, maar ze stralen autoriteit uit, en zo het gevoel van eeuwigheidswaarde."

Kortom, opnieuw zeer indrukwekkend werk van misschien wel de meest intelligente Amerikaanse auteur.
Roth weet deze thema's goed te beschrijven zonder opdringerig te worden met zijn mening of met vergelijkingen met het heden. De stijl is sober maar juist in dit boek waarin ook een soort van geschiedschrijving belangrijk is, past dit goed. Het door andere gebruikers genoemde einde komt inderdaad wat abrupt en is hierdoor wat onbevredigend. Maar ach, is de loop van de geschiedenis niet vaak onbevredigend?
4*
Ten eerste snap ik eigenlijk niet goed wat Roth wil met dit boek. Het lijkt vooral een waarschuwing tegen latent antisemitisme, maar om dan zo'n fictief werk te schrijven dat ook nog eens gesitueerd is in een periode van de grootste jodenvervolging uit de historie, dat botst een beetje. Daarbij komt dat Roth zijn uiterste best doet om de kool en de geit te sparen; Lindbergh blijkt zwaar gechanteerd door de nazi's en het Amerikaanse volk dat zich eerst massaal tegen de joden keerde stort zich vervolgens net zo enthousiast en eensgezind alsnog in de oorlog tegen Hitler. Een boek als Melnitz van Charles Lewinsky is veel scherper, echter ook, en slaagt er dus veel beter in een waarschuwing te zijn tegen jodenhaat.
Als literaire fictie vind ik het boek eveneens tekortschieten. Het idee is nog wel aardig, maar de personages maken eigenlijk nauwelijks iets noemenswaardigs mee. Daarbij lukt het Philip Roth niet goed om de fictieve geschiedenis van Amerika parallel te vertellen aan het verhaal van het gezin Roth. Dat blijkt wel het meest duidelijk aan het einde, waarin plompverloren een stuk fictieve geschiedsontwikkeling midden in het verhaal wordt geplaatst. Als dat is afgerond switcht het perspectief vervolgens weer terug en maken we dezelfde periode nog eens mee vanuit de personages. Een erg eigenaardige kunstgreep.
Stilistisch is het boek nauwelijks memorabel, beetje vergelijkbaar met de saaie zinnen van Chaim Potok. Wel is er een aantal goeie passages, bijvoorbeeld wanneer tante Evelyn en andere meelopers worden geanalyseerd, en Roth uithaalt met een zin als "en evenmin had ik tot dan toe begrepen hoezeer de schaamteloze ijdelheid van volslagen idioten het lot van anderen kan bepalen". Het beste vond ik echter het verhaal van de jonge Philip in de badkamer van zijn vriendje. Helaas staan dat soort passages teveel op zichzelf om veel indruk achter te laten.
Inhoudelijk dus te weinig durf in The plot against America, veel te saai geschreven ook. Al met al op z'n best middelmaat en meer getuigend van de misvatting dat Amerika het middelpunt van de wereld is dan van iets anders.
Verder interpreteert MvN het boek verkeerd, zie daarvoor de spoiler in mijn recensie.
Sommige scènes en beelden zijn heel sterk, maar Roth verliest zich ook wel eens in langdradigheid (het eindeloze bezoek aan Washington) en loodzware symboliek (steeds maar dat been). Het kinderlijke perspectief werkt ook niet helemaal lekker, vertelt met die gedragen taal. De historische figuren die ten tonele verschijnen zijn stuk voor stuk interessant. De échte dan; het is veelzeggend dat ik de pagina’s achterin het boek met hun levensbeschrijvingen meeslepender vond dan het fictieve relaas.