menu

The Immortalists - Chloe Benjamin (2018)

Alternatieve titel: De Onsterfelijken

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Psychologisch

368 pagina's
Eerste druk: G.P. Putnam's Sons, New York (Verenigde Staten)

New York, 1969. De broers en zussen Gold – vier adolescenten op de rand van volwassenheid – krijgen van een helderziende hun sterfdatum te horen. De voorspelling heeft grote gevolgen voor de vijftig jaar die volgen, ieder van hen probeert op eigen wijze het lot te bezweren. Oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend het lot te kunnen bezweren. En Varya, de intelligente van het stel, werpt zich op de wetenschap en probeert de grenzen van onsterfelijkheid te breken.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
geplaatst:
Sterven de Golds op de voorspelde datum omdat het hun lot is, of omdat dat wat zij geloven hun keuzes in het leven heeft beïnvloed; is de voorspelde datum een selffulfilling prophecy?

Vraagt de interviewer die Chloe Benjamins voor de Volkskrant interviewde zich af. En dat is de vraag van het boek. Het antwoord mag je zelf verzinnen. (Ik denk het laatste).

Mooi boek, een familieroman met een bijzonder onderwerp. wat als je weet op welke dag je sterft.
Na de proloog waarin het viertal de waarzegster bezoekt volgen vier hoofdstukken. Voor elk kind een hoofdstuk. Tot zijn/haar dood. Dan gaat het volgende hoofdstuk verder kort nadat de vorige zus/broer is overleden.

Het boek wordt bevolkt door wonderlijke personages met de nodige psychische problemen. Vooral de hoofdstukken over de eerste twee kinderen die sterven vond ik erg te gek. Die daarna waren overigens ook goed, maar iets minder magisch. Maar niet minder dramatisch.
Erg goed boek, van harte aangeraden!

4,0
geplaatst:
De Onsterfelijken is de laatste titel die ik met mijn plaatselijke leesclub las, en het is een interessant boek. In eerste instantie vielen twee leden van de club op de fraaie cover; maar gelukkig heeft dit boek meer te bieden dan slechts een aantrekkelijk vormgegeven omhulsel.

Chloe Benjamin schetst een familieportret van vier kinderen die in hun vroege jeugd ieder hun sterfdatum te horen krijgen van een waarzegster. Vervolgens ontvouwt zich een familiedrama waarin ieder gezinslid een invulling probeert te vinden in hun leven. De geschiedenis wordt verteld met de nodige flashbacks waardoor de lezer een idee krijgt in wat voor gezin de kinderen zijn opgegroeid.

De hoofdstukken lopen chronologisch en het boek begint daarom met de persoon die als eerste sterft (Simon) . Persoonlijk heb ik niet veel met dit karakter maar de eerste hoofdstukken lezen prima weg. Vervolgens sterven er nog twee gezingsleden waarna alles samen komt in het laatste hoofdstuk.

Helaas is Benjamin er niet in geslaagd om het boek op een bevredigende manier af te sluiten. Het verhaal vliegt enigszins uit de bocht en lijkt te worden afgeraffeld. Dat is jammer want de eerste 300 pagina’s is het een fijn boek. De schrijfstijl is prettig en de manier hoe de levens van de hoofdpersonen in elkaar overvlechten, voelt natuurlijk en geloofwaardig aan. Hoogtepunt vind ik de tafelruzie met Thanksgiving.

De Onsterfelijken is een boek dat vlot wegleest maar net tekort schiet als het aankomt op belangrijke levensvragen. Desalniettemin een hele ruimte voldoende.

3,75*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:22 uur

geplaatst: vandaag om 11:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.