menu

Berta Isla - Javier Marías (2017)

Alternatieve titel: Nevinson #1

mijn stem
4,17 (6)
6 stemmen

Spaans
Psychologisch

560 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Madrid, eind jaren zestig. Berta Isla en Tomás Nevinson zijn jong als ze elkaar ontmoeten en op stel en sprong besluiten te trouwen. Ze kunnen dan nog niet vermoeden wat hun te wachten staat, dat ze niet altijd samen zullen leven, maar met tussenpozen lange tijd zullen co-existeren: ze zullen moeten bestaan zonder de ander. Tomás, half Spaans en half Engels, is begiftigd met een talent voor talen en accenten dat hem tijdens zijn studie in Oxford onder de aandacht brengt van een mysterieuze overheidsinstantie. Als hij terugkeert in Madrid, net getrouwd en met een veelbelovende toekomst voor zich, begint hij aan een baan bij de Britse ambassade. Maar zijn werk vereist steeds meer en vaker, en ook steeds vreemdere, reizen naar het buitenland. Wat is er gebeurd op die ene dag, die ene ‘stomme’ dag die de rest van zijn leven, en dat van zijn vrouw, zal bepalen?

zoeken in:
avatar van liv2
Hier gaan een aantal mensen heel blij mee zijn vermoed ik …..

‘Berta Isla is een van de meest complexe en gewaagde romans van Javier Marías en zonder twijfel zijn meest verontrustende.’ El País‘In Berta Isla laat Marías ideeën meanderen, net als in zijn beste boeken.’ El Mundo

avatar van eRCee
4,0
560 pagina's! Joechei!

avatar van ...stilte...
Kan (of mag) je er al iets over zeggen eRCee...en staan er weer plaatjes in?

avatar van psyche
psyche (crew)
...stilte... schreef:
...en staan er weer plaatjes in?

?

avatar van eRCee
4,0
Er staat zeker een plaatje in, van een sigarettenpakje. Daar blijft het volgens mij bij.

Mijn recensie komt de eerste week van oktober uit, dus ik houd het even beperkt.
Berta Isla opent heel sterk, eigenlijk zijn de eerste drie delen (van de 10) het beste. Het boek sluit aan bij de Jouw gezicht morgen-trilogie qua setting. Dit betekent bijvoorbeeld dat het personage Bertram Tupra weer ten tonele verschijnt. In het middendeel raakt de vaart er helemaal uit en ontbreekt het aan bijzondere scenes. De lezer zit eigenlijk net zo zeer te wachten als Berta dat doet. Het einde maakt dat weer een beetje goed.

Het is zeker niet mijn favoriete roman van Marías. Ik trof er weinig in aan wat echt nieuw is. Maar alleen al voor een zinderende scene als die in deel III staat beschreven (denk aan: Ieren, een baby en een Zippo aansteker) moet je dit als Marías-liefhebber gewoon gelezen hebben.

avatar van eRCee
4,0
De prachtige Nederlandse uitgave (waar de coverfoto nogmaals grofkorrelig en vergroot is afgedrukt op de binnenzijde van de harde omslag) prijkt inmiddels in mijn boekenkast, waarmee Marías nu in het aantal centimeters dat hij daar inneemt een kleine voorsprong heeft genomen op Kundera en Dostojewski.

Hier nog de link naar mijn uitgebreidere recensie. Zie ook de auteurspagina voor een interview.

avatar van ...stilte...
Een mooie recensie, maar wel met twee gezichten. Je prijst je de schrijver de hemel in, maar deze nieuwe roman is dus een beetje teleurstellend.

avatar van eRCee
4,0
Klopt. Ik sla voorlopig zes boeken van Marías hoger aan dan deze (en twee lager, waarvan ik er één moet herlezen). Maar omdat ik niet weet of ik ooit nog de mogelijkheid krijg om in de krant iets over zijn werk te schrijven, heb ik de kans maar te baat genomen om elk geval Jouw gezicht morgen tot 'mijlpaal in de 21e-eeuwse romankunst' te bombarderen. Zijn oeuvre is ook wel heel erg een geheel, je kan bijna niet om het vermelden van ander werk heen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:58 uur

geplaatst: vandaag om 15:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.