menu

The Continent - Keira Drake (2018)

Alternatieve titel: The Continent #1

mijn stem
geen stemmen

Engels
Fantasy / Avontuur

312 pagina's
Eerste druk: Harlequin Teen Books, Toronto (Canada)

Voor haar zestiende verjaardag krijgt Vaela Sun het meest begeerde geschenk in de hele Spire: een reis naar het Continent. Het lijkt een onwaarschijnlijke bestemming voor een vakantie: een koud, desolaat land, waar twee landen permanent in een situatie van strijd verkeren. De meeste burgers, die het geluk hebben om het Continent te verkennen, doen dat om het spektakel en geweld van de strijd te observeren; iets dat al lang uit het vredige rijk van de Spire is verdwenen. Vaela heeft echter weinig interesse in de oorlog. Als een slimme en getalenteerde leerling-cartograaf en een afstammeling van het Continent zelf, ziet ze de reis als een droom die uitkomt: een unieke kans om de kaarten te verbeteren, die ze heeft getekend van dit uitgestrekte, bevroren land. Maar de droom van Vaela verandert al snel in een nachtmerrie, omdat de reis haar confronteert met de brute realiteit van een oorlog, waar ze alleen maar over heeft gelezen. Observerend vanuit de veiligheid van een heli-vliegtuig, wordt Vaela voor altijd veranderd door de aanblik van de bloedige strijd, die ver onder haar wordt gevoerd. En wanneer een tragisch ongeluk haar laat stranden op het Continent, komt Vaela dichter met het gevaar in aanraking dan ze ooit had kunnen denken en krijgt ze een compleet nieuw zicht op wat oorlog feitelijk betekent. Verhongerd, alleen en verloren in het midden van een oorlogsgebied, moet Vaela proberen een weg naar huis te vinden; maar eerst moet ze zien te overleven.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Betreft de tweede versie van haar boek, de eerste versie heeft ze herschreven naar aanleiding van nogal wat negatieve reacties op de Advanced Reader Copies vanwege een (veronderstelde) racistische inhoud. De al gedrukte exemplaren van die eerste versie zijn vernietigd. Zie het artikel van 19 maart 2018 door Everdeen Mason in The Washington Post:

- The Washington Post - washingtonpost.com

Wat er ook van dit boek en de eerste versie zij, deze kwestie versterkt wel het gebruik van zogenaamde sensitivity readers door Amerikaanse uitgevers en auteurs. Een database met circa 125 herlezers, Writing in the Margins, helpt schrijvers om hun eigen 'problematische vocabulaire' te herkennen en reikt hen genuanceerde woorden of personages aan. Dat geldt zeker als het lezerspubliek, zoals bij kinderen, makkelijk openstaat voor indrukken, maar wordt ook toegepast bij boeken voor een ouder en volwassen publiek.

Niet iedereen is even blij met deze zelfcensuur.Sommige uitgeverijen en schrijvers hebben hun verontrusting uitgesproken. Ter discussie staan uiteraard zaken als ras, geslacht, geaardheid, religie of handicap van een persoon uit een boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:43 uur

geplaatst: vandaag om 07:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.